Tàrrega celebra el Dia Internacional dels Museus amb accions teatrals, música, jocs i participació del 18 al 21 de maig

Activitats del Museu Tàrrega Urgell per fomentar l’accessibilitat i la creativitat jove

El Museu Tàrrega Urgell ha programat diverses activitats gratuïtes del dimecres 18 al dissabte 21 de maig amb l’ànim d’acostar aquest equipament cultural a la ciutadania. Les accions, emmarcades dins el Dia Internacional dels Museus, combinen teatre, música, jocs i cooperació. En paral·lel, i des del passat dissabte, el Museu Tàrrega Urgell ofereix jornades de portes obertes a totes les seves sales. A més, les persones visitants tenen a la disposició una urna i un formulari en línia per expressar propostes que ajudin a millorar les instal·lacions (iniciativa conjunta impulsada des de la Xarxa de Museus de Lleida).

La primera cita arriba el dimecres 18 de maig, a les 7 de la tarda, amb la presentació del número 36 d’URTX – Revista d’Humanitats de l’Urgell, que inclou dossiers sobre el centenari del naixement de l’artista agramuntí Guillem Viladot i les pandèmies a Ponent en el decurs de la història. El volum també engloba el número 1 de la col·lecció Quaderns URTX, que recull els dos treballs guanyadors de la primera Beca d’Estudis Humanístics i de Ciències Socials en record de Joaquim Capdevila i Capdevila. L’acte comptarà amb la intervenció de Francesc Gabarrell, conservador del Museu d’Art Jaume Morera de Lleida. La capçalera URTX, creada l’any 1989, acumula més de tres dècades divulgant articles de recerca sobre diferents temàtiques de ciències socials lligades al territori.

L’endemà, el dijous 19, el Museu Tàrrega Urgell aposta per la ‘performativitat’ en una sessió doble. D’una banda, el grup Cruma escenificarà Crònica negra de Tàrrega, recorregut de lectures dramatitzades que transportarà el públic a un passat de fets i llegendes locals (dues sessions a les 8 del vespre i les 9 de la nit). Després, a les 10 de la nit, el cantautor Albert Rams (conegut amb el nom artístic de Ret) interpretarà en directe les seves noves composicions als jardins del museu.

El divendres 20, de 6 de la tarda a 9 del vespre, es realitzarà una ‘Marató No-Visual’ a la sala permanent Tragèdia al Call · Tàrrega 1348. S’hi convida la ciutadania per a fer una descripció visual de les peces de l’exposició. El resultat esdevindrà una eina útil per millorar l’accessibilitat del museu no només a persones cegues o amb discapacitats visuals sinó a un públic molt més ampli. Els participants rebran com a obsequi els famosos ‘arrugats’ de Galetes el Rosal. Val a dir que el Museu Tàrrega Urgell, en el seu projecte de millora de l’accessibilitat, ha afegit recentment un pictograma ideat per l’Estel de Balaguer perquè tots els espais de la Xarxa de Museus de Lleida siguin fàcilment identificats.

Finalment, el dissabte 21, a les 5 de la tarda, es presentarà el llibre Quina canya joguinetes de Miqui Giménez i Biel Pubill, autors que també impartiran un taller de joguines de canya per a públic familiar. A continuació, a les 8 del vespre, Tàrrega se sumarà a la Nit dels Museus amb una acció teatral a càrrec d’alumnes de Batxillerat d’Arts Escèniques de l’Escola Ondara, fruit d’una col·laboració mútua de recerca i creació artística. Hi haurà un segon passi a les 9 del vespre. Per a tots els actes es recomana tramitar reserva prèvia a la Botiga del Museu (carrer Major, 11) o al telèfon 973 312 960.


Informa: Redacció

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.