Tàrrega inicia un projecte cultural per recopilar i exposar arxius fílmics i fotogràfics privats com a testimonis inèdits del segle XX a la ciutat

arxiusdefamiliaarxiusdefamiliaTàrrega ha iniciat un projecte cultural que vol recopilar arxius fílmics i fotogràfics privats del segle XX i vinculats amb la ciutat. La proposta vol reconstruir l’imaginari col·lectiu dels targarins i targarines mitjançant documents gràfics captats des dels àmbits amateurs i domèstics. El projecte, anomenat Arxius de família, parteix d’una idea de l’empresa Intersecció i l’organitza el Museu Cal Trepat amb suport de l’Ajuntament de Tàrrega, el Museu Comarcal de l’Urgell i l’Arxiu Comarcal de l’Urgell. Tot el material aplegat es digitalitzarà per a la seva conservació i s’exposarà al públic. D’aquesta forma, segons els seus impulsors, “volem traslladar a l’espai públic aquest patrimoni documental inèdit, sovint íntim, tot alliberant-lo dels calaixos de la memòria per fer-ne una lectura compartida, i reconstruir alhora el nostre imaginari com a poble”. Al mateix temps, Arxius de família vol indagar sobre el paper que juga la fotografia i el cinema en la construcció de la història particular i col·lectiva.

Recollida de material fins al proper mes de juliol

Els arxius recopilats constituiran un testimoni gràfic i visual “que reconstruirà el relat ‘no oficial’ de la vida i els costums de la Tàrrega del segle XX des de les mirades particulars i anònimes”, afegeixen Jesús Vilamajó i Natàlia Lloreta, comissaris de la futura exposició. El procés de recollida i classificació dels arxius s’allargarà fins al proper mes de juliol. Posteriorment es durà a terme la digitalització i el disseny de l’exposició i el catàleg. La mostra s’exhibirà al públic l’any 2016 en cinc espais: Museu Cal Trepat, Museu Comarcal de l’Urgell, Sala Marsà, Església de Sant Antoni i Arxiu Comarcal de l’Urgell. Tot el material original serà retornat als propietaris i les persones que hagin cedit pel·lícules se’ls lliurarà una còpia gratuïta en format DVD. Tanmateix, un cop clausurada l’exposició, el material es dipositarà a l’Arxiu Comarcal de l’Urgell.

Pel·lícules en qualsevol format

Arxius de família vol agrupar documents dels anys 20 – quan es comercialitzen les primeres càmeres cinematogràfiques al públic no professional – fins als anys 80, moment de l’eclosió del vídeo. Poden ser pel·lícules de qualsevol format (8mm, 16 mm o Super 8) i fotografies positivades a paper de caire familiar, documental o fins i tot experimental realitzades des de l’amateurisme. La temàtica és també àmplia: oci, treball, actes familiars, l’associacionisme, l’esport, la ciutat, el paisatge,… Les persones interessades a cedir material es poden posar ja en contacte amb l’Arxiu Comarcal de l’Urgell (C. Les Sitges · Tel. 973 312 411 · acurgell.cultura@gencat.net) o amb Intersecció (Tel. 619 304 193 · hola@interseccio.cat).

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.