Tàrrega lidera un projecte per fer créixer en un 40% les hectàrees de regadiu al territori en 4 anys

 

L’Ajuntament de Tàrrega dissenya un pla estratègic per impulsar el creixement econòmic del territori a partir dels usos generats per la posada en servei del canal Segarra – Garrigues. Es tracta d’un Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) que concorrerà a les subvencions RIS3CAT i el Programa FEDER de Catalunya 2014 – 2020. La iniciativa del consistori targarí du per nom PECT Motors per al Segarra – Garrigues i es basa sobretot en la innovació aplicada als regadius i en la cooperació vertical dins el sector agroalimentari. El pressupost subvencionable ascendeix a un total de 3.004.081 euros.

En aquest marc estratègic, el PECT Motors per al Segarra – Garrigues significa una aposta clara per un nou model d’agricultura intel·ligent i competitiva, que impulsi la innovació, la transferència de coneixements, l’aprenentatge, l’empoderament del petit empresari agrari i tot mitjançant l’aliança de les diferents parts interessades. Aquest nou model ha de permetre afrontar els grans reptes pel que fa a producció d’aliments de forma econòmica, social i ambientalment sostenible.

L’Ajuntament de Tàrrega liderarà aquesta iniciativa i sol·licitarà els esmentats ajuts europeus, reforçant així la seva capitalitat territorial del sistema Segarra- Garrigues. El projecte compta amb la implicació de bona part dels agents del territori: l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA); la Fundació Mas Badia (especialitzada en estacions experimentals agrícoles); i l’Associació Cooperació Rural pel Desenvolupament (ACORD). Per tal de materialitzar les actuacions previstes per al conjunt del territori també se suma la participació dels ajuntaments d’Agramunt i Vilagrassa, dels consells comarcals de l’Urgell i Les Garrigues i de l’entitat Globalleida. La Diputació de Lleida també s’adhereix al projecte. Així mateix, una dotzena d’empreses del sector han expressat el seu suport.

El projecte respon a la voluntat d’accelerar el procés de transformació en regadiu de les explotacions del Segarra – Garrigues en base a tres premisses:

  • La consolidació del model de cooperació vertical entre explotacions agràries i agroindústries promogut per ACORD des del 2014. Aquest model esdevé una solució innovadora i contrastada per afrontar el reptes derivats de la implementació de nous regadius i contribuir a la fixació de la gent al territori. L’objectiu és impulsar la introducció dels cultius de primor identificats (vinya, poma d’altura, pistatxer, olivera i blat de qualitat) a través d’aliances estratègiques entre la pagesia i les agroindústries interessades en aquests productes, sempre amb la visió win-win.
  • La incorporació de la innovació i el desenvolupament tecnològic en la gestió eficient de l’aigua i les aplicacions tecnològiques per a la millora de la qualitat dels productes. El territori disposa de centres de recerca pioners a nivell europeu en la investigació del potencial innovador quant a eficiència en l’ús de l’aigua i és necessari transmetre aquest coneixement al sector. A la vegada, l’existència de cultius amb molt valor afegit (com per exemple l’oli) fa necessari incorporar millores tecnològiques que n’assegurin la qualitat.
  • La potenciació del rol dels governs locals en el procés de transformació econòmica dels seus territoris. Els PECT, per definició, han de ser el reflex d’aquest nou rol. Aquestes administracions han de canalitzar els objectius europeus de creixement intel·ligent, sostenible i integrador.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.