Tàrrega llança l’acció Truca a la porta per conscienciar i detectar situacions de soledat en persones grans

La Fundació ”la Caixa”, l’Ajuntament de Tàrrega i la Creu Roja, en el marc del programa «Sempre Acompanyats», presenten una campanya de sensibilització per implicar la ciutadania i afrontar situacions de soledat en la gent gran

La Fundació ”la Caixa”, l’Ajuntament de Tàrrega i la Creu Roja, en el marc del programa «Sempre Acompanyats», presenten una campanya de sensibilització per implicar la ciutadania i afrontar situacions de soledat en la gent gran donant visibilitat a la realitat que s’amaga darrere algunes portes.El confinament provocat pel context d’emergència sanitària ha pogut agreujar el sentiment de soledat en la gent gran. Aquesta experiència ha posat de manifest la rellevància dels recursos i les fortaleses personals per afrontar aquestes situacions. L’objectiu del programa «Sempre Acompanyats» és empoderar les persones en situació de soledat, facilitar la construcció d’una comunitat compromesa amb elles i sensibilitzar la ciutadania per afrontar aquestes situacions. A Espanya, les persones més grans de 65 anys representen el 19,1 % de la població, i es preveu que el nombre augmenti fins al 24,9 % el 2068.A Tàrrega, el programa es duu a terme des del 2017 i, durant aquest temps, ha atès 41 persones grans i ha fet 60 activitats de sensibilització que han arribat a més de 1.500 persones i en les quals s’han implicat 13 voluntaris i més de 18 entitats del municipi.

  Darrere de cada porta s’hi amaguen diferents realitats. Amb l’objectiu de detectar possibles situacions de soledat en la gent gran, el programa «Sempre Acompanyats» ha llançat a Tàrrega l’acció Truca a la porta. La Fundació ”la Caixa”, l’Ajuntament de Tàrrega i la Creu Roja han desvelat avui el missatge de la campanya de sensibilització, coincidint amb el Dia Internacional de la Gent Gran.

La iniciativa, impulsada als territoris en els quals es desplega el programa, neix amb la voluntat de conscienciar sobre la realitat de la soledat i la importància de crear vincles. A més, s’obre a la ciutadania per captar voluntaris, detectar situacions de soledat i destacar la tasca que fan les entitats que treballen al territori. La campanya Truca a la porta estarà activa durant el mes d’octubre als espais públics de la ciutat. El telèfon de contacte, tant per participar-hi com per informar d’una possible situació de soledat, és el 900 223 040, en horari de dilluns a divendres, de 9 a 17 h. Posteriorment, a partir del novembre, es continuaran atenent consultes, oferiments de voluntariat o informacions sobre possibles casos de soledat des de Creu Roja Urgell (973 500 679).

Complementada amb el desplegament de suports de difusió als carrers, l’acció Truca a la porta s’ha presentat avui en una roda de premsa que ha encapçalat l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú, la qual ha posat en valor la tasca de voluntariat i entitats a l’hora d’ajudar a detectar situacions de soledat no volguda, “un fet que va agreujar el recent confinament i davant el qual Tàrrega va donar resposta per posar-hi solució amb el suport de la xarxa ciutadana”. Per la seva part, Lourdes Baulies, gestora del programa de gent gran de Fundació “la Caixa”, ha explicat que la nova campanya Truca a la porta “enforteix el programa «Sempre Acompanyats» ja que promou la col·laboració de la ciutadania per posar fi a les situacions de soledat no volguda”. A l’acte de presentació també han assistit Rosa Maria Mora, vicepresidenta de Creu Roja Urgell; i Laura Gañet i Gemma Asensio, tècniques del «Sempre Acompanyats».

 

El programa «Sempre Acompanyats» a Tàrrega

El programa «Sempre Acompanyats» contempla les persones grans com a subjectes actius i parteix de les seves necessitats, interessos i capacitats per ajudar-les a afrontar la seva situació de soledat per mitjà del foment de relacions socials significatives i el reforç de les fortaleses personals. En el conjunt d’Espanya, les persones més grans de 65 anys representen el 19,1 % de la població i la previsió és que aquest percentatge augmenti fins al 24,9 % el 2068. Al municipi de Tàrrega, segons dades de desembre de 2019, el padró registra 2.803 persones majors de 65 anys, xifra que suposa el 15,8% de la població. El programa «Sempre Acompanyats» es duu a terme a Tàrrega des del 2017 i, durant aquest temps, ha atès 41 persones grans i ha fet 60 activitats de sensibilització que han arribat a més de 1.500 persones i en les quals s’han implicat 13 voluntaris i més de 18 entitats del municipi.

 La soledat, una realitat ineludible

El confinament i l’aïllament social provocat pel context d’emergència sanitària han pogut agreujar les situacions de soledat en la gent gran. Segons una enquesta en línia feta durant el confinament i dirigida a persones que participen en el Programa de Gent Gran de la Fundació ”la Caixa”, la prevalença de la soledat se situava en el 54,04 %. Es tracta d’una xifra a l’alça en comparació amb la prevalença detectada en l’enquesta que es va fer en el marc del programa «Sempre Acompanyats» el 2018, que estimava un 39,8 % de soledat emocional i un 29,1 % de soledat social en aquest col·lectiu. A més, l’últim estudi fet per l’entitat revela que més del 34 % de les persones enquestades reconeixen haver tingut pensaments negatius durant la pandèmia i haver sentit tristesa, ansietat i neguit.

El Programa de Gent Gran de la Fundació ”la Caixa”, amb més de cent anys d’història, té com a objectiu estratègic abordar els nous desafiaments que es presenten en la vellesa. En aquesta línia, ha llançat l’informe El repte de la soledat en les persones grans. Es tracta d’una publicació composta per dos volums: el primer, que planteja reflexions per avançar en el coneixement de la soledat, recull diferents punts de vista de l’àmbit acadèmic (la salut, la demografia, la gerontologia…); el segon recull la metodologia d’intervenció avaluada i consolidada als diferents municipis del territori espanyol en què es desplega el programa «Sempre Acompanyats».

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.