Tàrrega, Maldà i el Consell Comarcal de l’Urgell presenten la publicació de les recerques guardonades a la segona Beca Joaquim Capdevila i Capdevila

Volum 2 dels Quaderns URTX, en què Jaume Moya investiga la batalla carlina del Foc de Gra i Marc Verdés analitza la transformació del paisatge de Maldanell · Inclou un article que desgrana l’aportació historiogràfica de Joaquim Capdevila Capdevila a càrrec de Xavier Ferré

El Museu Tàrrega Urgell ha acollit avui la presentació del volum 2 dels Quaderns URTX, una col·lecció que divulga els treballs guanyadors de la Beca d’Estudis Humanístics i de Ciències Socials Joaquim Capdevila i Capdevila. Impulsen aquesta iniciativa els ajuntaments de Tàrrega i Maldà junt amb el Consell Comarcal de l’Urgell en record de l’enyorat historiador i lingüista lleidatà. Les recerques publicades, que en aquest cas corresponen a la segona edició de la beca, són obra de Jaume Moya i Marc Verdés, i duen per títol “El Foc de Gra. Reconstrucció d’una gran batalla campal durant la primera carlinada” i “Les pedres de Maldanell. Paisatge en moviment” respectivament.

L’advocat i polític Jaume Moya indaga en la batalla del Foc del Gra el juny de l’any 1837, un dels episodis més sagnants de la primera guerra carlina a Catalunya amb més de vint mil combatents. L’autor planteja l’oblit en què ha caigut aquest fet succeït entre les comarques de la Segarra i l’Urgell i en reivindica la recuperació històrica “per la seva transcendència i per la profunda empremta que va deixar al territori”. S’estima que al poble de Gra (actualment al municipi de Torrefeta i Florejacs) s’hi van registrar llavors més de 2.500 víctimes entre morts i ferits dels dos bàndols (carlins i liberals). La victòria fou per a les tropes liberals, més acostumades al combat a camp obert.

D’altra banda, Marc Verdés aprofundeix en la història de la zona de Maldanell, al poble de Maldà, “un lloc màgic de la vall del Corb del qual hem traçat un complet mapa temporal i etnogràfic”. El document també compta amb un exhaustiu treball fotogràfic d’Aitor Estévez. La recerca posa de manifest com la societat civil ha transformat un paisatge rural gràcies a iniciatives culturals, festes tradicionals, tasques arqueològiques, la remodelació de la capella de Sant Joan o el festival ‘Maldant la pedra’.

A banda dels autors, han assistit a l’acte el regidor de Cultura de Tàrrega, Miquel Nadal; la consellera comarcal de Cultura, Marta Macià; l’alcalde de Maldà, Josep Batlle; el president del Consell Comarcal de l’Urgell, José Luis Marín; i l’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan Vallverdú, la qual ha posat de relleu “el compromís de les administracions per fomentar la recerca en el camp de les humanitats i perquè aquests estudis perdurin en el temps”. A més, ha assenyalat que els Quaderns URTX esdevenen “un homenatge a la figura i l’obra de Capdevila, estudiós insigne del nostre territori”.

En aquest sentit, el número 2 dels Quaderns URTX també inclou un article de l’historiador i sociòleg Xavier Ferré en què desgrana l’aportació historiogràfica de Joaquim Capdevila Capdevila.

Creada l’any 2021, la Beca Joaquim Capdevila i Capdevila vol contribuir a la producció i la difusió d’estudis en humanitats, recerca històrica, memòria i ciències socials. Està dotada amb 1.500 euros en cadascuna de les dues línies que impulsen l’Ajuntament de Tàrrega i el Consell Comarcal de l’Urgell. Al mateix temps, l’Ajuntament de Maldà aporta 1.000 euros en concepte d’edició dels treballs guanyadors. La iniciativa compta amb la col·laboració de l’Arxiu Comarcal de l’Urgell, l’Institut d’Estudis Ilerdencs i la Universitat de Lleida. Val a dir que la presentació de propostes per a la tercera edició de la beca va finalitzar el passat 31 de gener i properament s’emetrà el veredicte.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.