Tàrrega portarà a votació del Ple el nou Reglament de Participació Ciutadana el proper 27 d’abril

El document regula els processos participatius establint una estructura més flexible i més oberta

 

L’Ajuntament de Tàrrega preveu portar a votació del Ple en la sessió ordinària del proper dijous 27 d’abril (19:30h) el nou Reglament de Participació Ciutadana. La proposta actualitza el text vigent per tal d’adaptar-lo a les necessitats i la conjuntura actual. El document sorgeix d’un procés participatiu que el consistori va endegar el passat mes de juny per tal que entitats i ciutadania hi poguessin fer les seves aportacions. D’altra banda, s’estan estudiant actualment les al·legacions presentades per avaluar-ne la incorporació al text definitiu.

La nova normativa vol ser una eina a l’abast de la ciutadania per participar en la presa de decisions. En aquest sentit, el reglament potencia la implicació dels veïns mitjançant el diàleg, la recollida de propostes, la decisió conjunta i el retiment de comptes sobre les actuacions públiques objecte de participació. De la mateixa manera, el reglament estableix una estructura estable de participació racional i flexible adaptada a la realitat de la capital de l’Urgell.

Així, s’elimina la divisió en districtes (que no s’han arribat a consolidar) i determina que el Consell de Participació passarà a anomenar-se ‘Consell de Ciutat’. Aquest comptarà amb 12 representants de la ciutadania, vuit dels quals seran membres d’entitats distribuïts per àmbits o seccions (cultural, esportiu, social, de dones o feminista, juvenil, migració, promoció econòmica i defensa del medi natural). També comptarà amb dos representants d’associacions veïnals i dos membres d’entitats no representades en cap dels àmbits esmentats.

Per la seva part, els pobles del municipi continuaran representats al Consell de Ciutat, que haurà de tenir un pla elaborat a cada mandat per tal de fixar-ne les prioritats i evitar que la participació esdevingui rutinària. A més, els actuals consells de participació ciutadana passaran a anomenar-se Taules (sectorials o territorials), que es podrien crear tant per voluntat del govern municipal com a proposta del Consell de Ciutat (sempre que ho sol·liciti un terç dels membres).

El nou text també vol promoure la diversitat en la participació tant a títol individual com col·lectiu. Així, fixa que un representant de la ciutadania (designat pel Ple a proposta del Consell de Ciutat) podrà assistir a les comissions informatives internes de l’Ajuntament alhora que estableix la creació d’un Registre Municipal de Participació Ciutadana (RMPC). Aquest òrgan inclourà un registre de persones a títol individual que vulguin estar informades directament i que manifestin interès per la presa de decisions municipals així com un registre de col·lectius d’interès general no constituïts formalment. Val a dir que l’Ajuntament de Tàrrega mantindrà el Registre Municipal d’Entitats. La capital de l’Urgell va aprovar el seu primer Reglament de Participació Ciutadana l’any 1993 mentre que el segon, actualment vigent, data de l’any 2008.

Iniciativa pilot

La proposta del nou Reglament de Participació Ciutadana de Tàrrega pren com a marc de referència un reglament tipus impulsat per la Diputació de Barcelona, que respon al treball de diferents tècnics de l’administració pública i experts amb vistiplau del servei d’assessoria jurídica de l’ens. El consistori targarí ha comptat amb l’assessorament i l’acompanyament de la consultoria Momentum Lab. Recordem que Tàrrega és un dels primers municipis de Catalunya en implementar, de manera pilot, la plataforma digital participativa “Decidim Catalunya”, que permet publicar resultats de processos participatius amb la possibilitat de fer avaluació i seguiment i, a més, compta amb missatgeria interna i monitorització de dades. El servei s’impulsa des de la Xarxa de Governs Transparents i està finançat pel Departament d’Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.