Tàrrega presenta l’acció ‘Truca a la Porta’ per conscienciar i detectar situacions de soledat en persones grans

A Tàrrega, el programa es va iniciar l’any 2018, de la mà d’un equip d’intervenció de Creu Roja,  i enguany està previst fer-lo extensiu als pobles de El Talladell, Altet i Claravalls

La Fundació “la Caixa”, l’Ajuntament de Tàrrega i Creu Roja, en el marc de el programa Sempre Acompanyats, han presentat avui a Tàrrega la continuïtat de campanya de sensibilització “Truca a la Porta” que pretén afrontar diferents situacions de soledat de les persones grans, tot involucrant ciutadania i comunitat i visibilitzant la realitat que s’oculta darrere d’algunes portes.

Alba Pijuan Vallverdú, alcaldessa de Tàrrega; Josefina Bernades Garcia, Presidenta de Creu Roja Urgell; i la responsable del Programa de la Fundació “la Caixa” a Tàrrega, Lourdes Baulies, han participat avui en un acte per presentar la continuïtat de la Campanya, com a tret de sortida de tota una sèrie d’activitats de sensibilització sobre la soledat de la gent gran, que es duran a terme a Tàrrega durant aquest mes d’octubre coincidint amb la commemoració del dia 1 d’octubre, Dia Internacional de les Persones Grans.

La iniciativa, impulsada en els territoris en què es desplega el programa, neix amb la voluntat de conscienciar sobre la realitat de la soledat i la importància de crear vincles. A més, s’obre a la ciutadania per captar voluntaris, detectar situacions de soledat i posar en valor la tasca de les entitats que treballen al territori.

En aquesta línia, i en temps marcats per la distància social, les entitats col·laboradores del programa i, al costat de l’Equip d’Intervenció, i dintre del marc de la celebració del Programa Sempre Acompanyats al mes d’octubre, donen a conèixer l’acompanyament que han fet als participants gràcies a la creativitat i compromís de les entitats vinculades a el programa. Entre altres, s’ha organitzat accions  com una exposició fotogràfica al Museu Trepat durant tot el mes , un cinefòrum o un taller de manualitats.

La campanya Truca a la Porta estarà activa durant el mes d’octubre en els espais públics de la ciutat. El telèfon de contacte, tant per participar en el programa com a usuari o com a voluntari, o per traslladar una possible situació de soledat és el 900 223 040, de dilluns a divendres, de 9h a 17h. També es pot contactar amb el programa trucant a la Creu Roja de Tàrrega al telèfon 973 50 06 79.

El programa Sempre Acompanyats a Tàrrega

El programa Sempre Acompanyats contempla la gent gran com a subjectes actius i parteix de les seves necessitats, interessos i capacitats per ajudar-les a afrontar la seva situació de soledat des del foment de relacions socials significatives i el reforç de les fortaleses personals. En el conjunt d’Espanya, les persones més grans de 65 anys representen el 19,1% de la població i la previsió és que aquest percentatge augmenti fins a un 24,9% en 2068.

A Tàrrega, les persones més grans de 65 anys representen el 15,93% de la població.

A Tàrrega, el programa es va iniciar l’any 2018, de la mà d’un equip d’intervenció de Creu Roja,  i enguany està previst fer-lo extensiu als pobles de El Talladell, Altet i Claravalls. Compta  amb la implicació de 21 entitats socials i  16 voluntaris

La soledat, una realitat ineludible

El confinament i l’aïllament social provocat pel context d’emergència sanitària han pogut agreujar les situacions de soledat en les persones grans. Segons una enquesta online realitzada durant el confinament, i dirigida a persones que participen en el programa de gent gran de la Fundació “la Caixa”, la prevalença de la soledat se situava en el 54,04%. Es tracta d’una xifra a l’alça en comparació amb la prevalença detectada en l’enquesta que es va realitzar en el marc de el programa Sempre Acompanyats, el 2018, que estimava un 39,8% de soledat emocional i un 29,1% de soledat social a aquest col·lectiu. A més, l’últim estudi realitzat per l’entitat revela que més del 34% de les persones enquestades reconeix haver tingut pensaments negatius durant la pandèmia i haver sentit tristesa, ansietat i neguit.

El Programa de Gent Gran de la Fundació “la Caixa”, amb més de cent anys d’història, té com a objectiu estratègic abordar els nous reptes que es presenten en l’etapa de la  vellesa. En aquesta línia, ha llançat l’informe El repte de la soledat en les persones grans. Es tracta d’una publicació en dos volums: el primer planteja reflexions per avançar en el coneixement de la soledat recollint diferents mirades des de l’àmbit acadèmic (la salut, la demografia, la gerontologia…); el segon recull la metodologia d’intervenció avaluada i consolidada en els diferents municipis del territori espanyol en els quals es desplega el programa Sempre Acompanyats.

El Programa Sempre Acompanyats es duu a terme en 14 ciutats del territori espanyol i l’últim any ha atès més de 660 persones. Compta amb la implicació de 379 entitats vinculades als barris on està implementat i compta amb més de 200 voluntaris.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.