Tàrrega recordarà amb els llambordins Stolpersteine a les persones deportades als camps de concentració nazis

Vistiplau a la bonificació del 50% de l’IBI a Cinemes Majèstic per fomentar l’activitat cultural · També rebran minoracions fiscals les obres d’ampliació de l’IES Alfons Costafreda i de la Residència de Gent Gran Sant Antoni

Tàrrega instal·larà llambordins a la via pública en record de persones del municipi que foren deportades als camps de concentració nazis. Així ho aprovà anit per unanimitat el Ple reunit en sessió ordinària a partir d’una moció presentada per tots els grups de l’arc consistorial (ERC, CUP, PSC i Junts per Tàrrega). Es tracta d’una acció de memòria històrica que vol dignificar el record dels targarins i targarines que van ser víctimes de persecució i repressió. Els llambordins, similars a una placa, reben el nom de Stolpersteine i són fets de formigó. Tenen una superfície de 10 x 10 cm i es recobreixen de llautó, damunt el qual es graven les dades de la persona deportada. Cada Stolpersteine esdevé, per tant, una peça única. S’acostumen a posar a terra, a nivell del sòl, davant de la casa on vivia la persona homenatjada. Segons explicà la regidora de Memòria Històrica, Ivonne Pont, a Tàrrega hi ha registrats nou casos coneguts (un dels quals al Talladell). Cinc d’aquestes persones van morir i quatre van aconseguir sobreviure a la Segona Guerra Mundial. Els llambordins Stolpersteine foren creats per l’artista alemany Gunter Demnig per fer pedagogia dels valors de pau, tolerància i respecte. Actualment n’hi ha distribuïts en més 1.800 ciutats europees.

 

Bonificació del 50% de l’IBI a Cinemes Majèstic

En l’apartat de finances, el Ple també donà el vistiplau unànime a una significativa mesura fiscal que fomenta l’activitat cultural al municipi. Es tracta d’una bonificació singular del 50% de l’Impost de Béns Immobles (IBI) a l’empresa Circuit Urgellenc, titular de Cinemes Majèstic de la capital de l’Urgell. La mesura s’aplica per primera vegada arran d’una recent modificació de les ordenances fiscals que contempla aquest tipus de minoracions. D’aquesta forma, el consistori reconeix la tasca cultural d’interès general que desenvolupa Cinemes Majèstic, sales que a més de films comercials també projecten pel·lícules d’autor (Cine Club La Lloca), cintes infantils doblades en català, òperes de reconegut prestigi i la programació del Galacticat. L’acord de Ple ratifica, doncs, l’aposta de Tàrrega com a focus del setè art a les terres de Lleida.

 

Propostes d’acord en relació a minoracions de l’ICIO

També prosperà amb el suport de tots els grups dues bonificacions del 90% de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) en relació a sengles projectes de millora en equipaments de la ciutat. D’una banda, es bonificaran els treballs d’ampliació d’habitacions a la segona planta de la Residència de Gent Gran Sant Antoni. Per un altre cantó, el Departament d’Educació també gaudirà de rebaixa fiscal pel que fa a la construcció d’una pista poliesportiva a l’IES Alfons Costafreda, en el marc del projecte d’ampliació del centre d’ensenyament. Per contra, es desestimà un recurs de reposició contra la denegació prèvia d’una bonificació de l’ICIO a l’empresa Borges, la qual vol rehabilitar la Masia del Mas de Colom. La desestimació va rebre els vots favorables d’ERC, CUP i PSC (Equip de Govern) i els vots en contra de Junts per Tàrrega.

 

Llum verda al Document Únic de Protecció Civil Municipal

Altres propostes que van rebre aprovació per unanimitat foren el Document Únic de Protecció Civil Municipal, eina amb la qual Tàrrega donarà resposta adequada a possibles riscos i situacions d’emergència de forma coordinada amb les accions de protecció civil, i el nou reglament específic sobre la productivitat de la plantilla de la Policia Local. Aquest darrer document s’engloba dins la millora organitzativa i de retribucions variables del cos atenent a la singularitat del servei que presta.

 

Vegeu les intervencions dels grups municipals al Ple mitjançant el nostre canal de YouTube

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.