Tàrrega rep una subvenció del Departament de Cultura per redactar el projecte d’ampliació de l’Arxiu Comarcal de l’Urgell

97.284 euros atorgats per l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural amb què es finançarà íntegrament el cost de la redacció

La Generalitat de Catalunya, a través de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural, ha atorgat una subvenció a l’Ajuntament de Tàrrega en relació a l’Arxiu Comarcal de l’Urgell (ACUR). Es tracta de 97.284 euros que sufragaran íntegrament el cost de la redacció del projecte d’ampliació de l’esmentat equipament.

Si bé es tracta d’un edifici públic de la Xarxa d’Arxius Comarcals, els serveis tècnics del consistori targarí s’han encarregat dels tràmits administratius de la licitació. En aquest sentit, la redacció del projecte d’ampliació es va adjudicar a principis d’any a Pérez Piñana Arquitectes amb un termini de 8 mesos.

Així, responsables del Departament de Cultura i l’Ajuntament de Tàrrega ja es van reunir el passat febrer a l’ACUR per tractar el desenvolupament d’aquest projecte, el qual suposarà una nova injecció per dinamitzar el nucli antic de Tàrrega, on ja es concentren altres equipaments culturals.

Inaugurat l’any 1986, l’ACUR es troba ara al límit de la seva capacitat i vol guanyar espai per a la custòdia de més documents i la millora del servei als usuaris. L’ampliació serà possible gràcies a l’adquisició per part de l’Ajuntament de Tàrrega d’un immoble contigu en desús, ubicat al carrer de Lluís Folquet, en una cantonada on també conflueixen la plaça de Sant Antoni i el carrer de Ballesters. El vell immoble serà enderrocat per aixecar al terreny, de 152 metres quadrats, una nova edificació que s’integrarà a la seu de l’ACUR.

L’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú destaca la importància d’aquest projecte: “l’Ajuntament de Tàrrega contribuïm a reforçar un servei cultural que atresora una part tan important de la nostra memòria col·lectiva com és el patrimoni documental”.

La redacció del projecte d’ampliació de l’ACUR s’ajustarà a les directrius del pla funcional de l’equipament, que a més d’habilitar més espais per a la custòdia de documents també preveu una nova sala polivalent per a presentacions, exposicions i tallers. Alhora es vol disposar de més superfície per atenció al públic i consulta de documents.

També es contempla la construcció d’un nou espai destinat a la desinfecció de la documentació que ingressa a l’ACUR, un procés important per preservar tot aquest llegat. S’estima que la redacció del projecte fixarà la construcció de més de 1.000 metres quadrats de nova superfície amb un cost aproximat d’un milió d’euros.

Actualment, l’ACUR alberga 156 fons donats per les administracions públiques de la comarca (els documents de titularitat pública representen el 65 % del volum total), institucions, entitats i particulars. El servei acumula més de 1.793 metres lineals de documents i 364.000 fitxers digitalitzats. També s’hi guarden fotografies, cartells, plànols, exemplars de premsa i fins i tot antiguitats.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.