Treball artístic de Quim Vilamajó, un noi amb síndrome de Down que reivindica els valors de les persones amb altres capacitats

 

Projecte social i interdisciplinari que vol trencar barreres i tòpics · A través de fotografies, textos i vídeos, en Quim parla de forma oberta sobre els seus neguits, il·lusions i pors

La Sala Marsà de Tàrrega presenta fins al 2 de juny l’exposició “Jo sóc capaç” de Quim Vilamajó, jove targarí amb síndrome de Down. La proposta forma part del projecte social i artístic amb què en Quim reivindica el paper que les persones amb altres capacitats poden desenvolupar en el conjunt de la societat. La mostra vol trencar així barreres, tòpics i prejudicis vers aquest col·lectiu. A través dels seus pensaments, en Quim parla de forma oberta i desinhibida sobre conceptes com l’amor, el treball, la família, l’amistat, la capacitat per decidir o la mort.

L’exposició comprèn fotografies i textos, un vídeo i dues “taules del coneixement” on també s’explica la percepció que la societat ha tingut al llarg dels temps sobre el món de la discapacitat. En el vídeo, de caràcter documental, Quim Vilamajó narra en primera persona la seva experiència vital i parla dels seus neguits, frustracions, il·lusions i pors. La pel·lícula, de 12 minuts de durada, d’estètica sòbria, només conté un primeríssim primer pla. Està gravada en estudi, sense cap decorat, amb l’objectiu d’emfasitzar el missatge directe i clar de l’únic personatge: en Quim.

En el decurs de la inauguració celebrada dijous, l’alcaldessa i presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, ha subratllat els valors d’aquesta iniciativa artística, “la qual ens ajuda a reflexionar i conèixer de prop la realitat de les persones amb altres capacitats”. També ha lloat el treball del Quim “per saber transmetre la humanitat del seu pensament”. Per la seva part, Quim Vilamajó ha fet una crida a “valorar totes les persones per les seves capacitats i no per les discapacitats”.

L’exposició “Jo sóc capaç”, organitzada per l’àrea de Cultura de Tàrrega i produïda per l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, forma part d’un projecte més ampli, de caràcter interdisciplinari, anomenat #IamAbleProject, ideat per Jesús Vilamajó —fotògraf i impulsor de Culturacció i pare d’en Quim Vilamajó— amb la idea de divulgar entre la població la realitat de les persones amb discapacitat. El projecte #IamAbleProject inaugurarà el 3rd Conference Trisomy 21 Research Society que se celebrarà al Cosmocaixa de Barcelona el proper mes de juny.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.