Tres anys de presó per l’exdona del propietari de la masia assaltada a la Segarra en considerar-la inductora del robatori

Pla general de l'Audiència de Lleida durant el primer dia del judici a 15 acusats de dos assalts violents a Gàver, Estaràs (Segarra). Imatge del 16 d'octubre de 2018. (Horitzontal)

Pla general de l’Audiència de Lleida durant el primer dia del judici a 15 acusats de dos assalts violents a Gàver, Estaràs (Segarra). Imatge del 16 d’octubre de 2018. (Horitzontal)

L’Audiència de Lleida condemna a quatre anys de presó com a còmplices una parella d’amics de la dona i a entre tres i tretze anys de presó els assaltants

ACN Lleida .- L’Audiència de Lleida ha condemnat a tres anys de presó l’exdona del propietari d’una masia de Gàver, a Estaràs (Segarra), assaltada dues vegades l’any 2013. La considera inductora del primer dels robatoris, en què els assaltants no van aconseguir entrar a la masia tot i que van ferir al cap el propietari. La Sala també condemna una parella d’amics seus a quatre anys de presó ja que els considera còmplices dels dos assalts en entendre que es van planificar a casa seva. Pel que fa als assaltants, l’Audiència els condemna a entre tres i tretze anys de presó, depenent la seva implicació i participació en cadascun dels assalts. La pena més alta és per l’home que va disparar al pit del propietari durant el segon robatori.
Fets provats

La Sala ha considerat provat que va ser l’exdona del propietari de la masia, Mercè F., qui, un dia a casa d’un matrimoni amic seu, Javier S. P. i Maria Engracia C., U. els va explicar tant a ells com a un altre acusat, Ronald T. G., que el seu exmarit tenia prop de mig milió d’euros en dies caixes fortes a la masia i els va plantejar la possibilitat de cometre un robatori i repartir-se els diners entre tots. Durant aquesta reunió, segons recull la sentència, Mercè F. els va descriure l’interior de la masia i els va dibuixar un plànol on va marcar les habitacions on estaven les dues caixes fortes. Es va decidir que seria Ronald T. G. qui s’encarregava de contactar amb altres persones per cometre el robatori i Mercè F. els diria quin dia cometre’l.

Així Ronald T. G. va contactar amb Jimmy R. B., Juan Carlos T. R. i Manuel S. M. Tots quatre es van dirigir la nit del 23 de febrer de 2013 a la masia i quan va arribar el propietari amb el cotxe Manuel S. M. va anar cap a ell i cridant-li que no es mogués, el va colpejar al cap “amb una pistola o similar”, recull l’escrit. La víctima, però, va aconseguir escapar i refugiar-se a la masia i els lladres van marxar.

Segons la sentència, la informació de l’intent de robatori es va difondre entre diverses persones relacionades amb els assaltants i uns mesos després Ronald T. G. i Elvin V. M. van contactar amb Ricardo C. M. i tots tres van decidir intentar-ho per segona vegada. Van tornar a casa de Javier S. P. i Maria Engracia C. U. per decidir com ho duien a terme. A Ronald T. G. no li va agradar com pretenien dur a terme el segon intent i va decidir no participar en aquest segon assalt.

Segons la Sala, Elvin V. M. i Ricardo C. M. van contactar llavors amb el també acusat Rubén G. L., que els va acompanyar amb el seu cotxe a la masia per inspeccionar la zona. Ricardo C. M. va contactar amb Miguel Ángel M. V. i aquest li va deixar un revòlver del calibre 38 pel qual no tenia llicència i que es va utilitzar en el segon assalt. També li van proposar participar a Miguel Q. T. i a Jesús A. T., que van acceptar i a Jairo A. T., tot i que aquest últim només els va acompanyar dues vegades a vigilar al lloc dels fets però finalment no va participar en el segon robatori. Jesús A. T., a més, va contactar amb el també acusat Adolfo José G. H., que va proporcionar-li una escopeta del calibre 12 que havia estat robada. Cap dels acusats tenia permís d’armes.

Segons l’Audiència, al segon robatori, comès la nit del 17 d’agost de 2013, hi van participar Ricardo C. M., Miquel Q. T. i Jesús A. T. Van accedir a la masia amb la cara tapada, la pistola, l’escopeta, un pic i una espasa amb una fulla de 50 centímetres. Primer van trobar al pare i al tiet del propietari, els van cordar i colpejar perquè diguessin on eren els diners. Després va arribar la parella del propietari i van fer el mateix. A ella la van apuntar amb una de les armes al cap perquè els digués la combinació i en sentir-la crida, va entrar de sobte el propietari i Ricardo C. M el va disparar al pit. Acte seguit van sortir corrents amb diners que van trobar a les caixes fortes, sense especificar la quantitat. El propietari segueix amb la bala a l’espatlla ja que els metges van considerar perillós treure-la.

L’Audiència considera tots aquests fets provats basant-se en declaracions incriminatòries d’alguns dels acusats juntament amb el resultat de les investigacions policials que van aportar dades clau gràcies per exemple a l’anàlisi dels telèfons dels acusats. En aquest sentit, la Sala consideren molt important la declaració de Ronald T. G., que incrimina les persones participants en el primer robatori i algunes del segon. L’Audiència deLleida dona plena credibilitat al seu relat incriminatori ja que “no es tracta d’una declaració exculpatòria, sinó que ell mateix s’implica directament també”. A més, el seu discurs ve confirmat per proves policials, que gràcies, per exemple, als repetidors de telefonia, van situar els acusats al lloc de la reunió i dels fets.

Els fets del 23 de febrer de 2013 són considerats un delicte de robatori amb intimidació en casa habitada en grau de temptativa, en concurs amb un delicte de lesions. Els fets del 17 d’agost de 2013 són considerats un delicte de robatori amb violència en casa habitada amb ús d’arnes, en concurs amb un delicte d’homicidi en grau de temptativa i un delicte de tinença il·lícita d’armes i de tres faltes de lesions. A tots els acusats se’ls ha aplicat l’atenuant de dilacions indegudes ja que se’ls ha jutjat 5 anys després dels fets.

Condemnes
A l’exdona del propietari, Mercè F. V., se l’ha condemnat a 3 anys de presó com a inductora d’un delicte de robatori amb violència en casa habitada en grau de temptativa (2 anys) i un delicte de lesions (1 any).

A la parella d’amics de l’exdona, Javier S. F. i Maria Engracia C. U. a 4 anys de presó, com a cooperadors necessaris i còmplices en els dos robatoris. Concretament dos anys de presó per la temptativa de robatori, un any pel delicte de lesions i un any més pel delicte de robatori.

A Ronald T. G., Juan Carlos T. R., Jimmy R. B. i Manuel S. M. a 3 anys de presó per un delicte de temptativa de robatori amb violència a casa habitada (dos anys) i un delicte de lesions (un any).

A Ricardo C. M. a 13 anys i un mes de presó per un delicte de robatori amb violència en casa habitada (quatre anys i mig), un delicte de temptativa d’homicidi (set anys i set mesos) i un delicte de tinença il·lícita d’armes (un any), amb l’agreujant de disfressa i abús de superioritat.

A Miguel Q. T. i Jesús A. T. a 11 anys i mig de presó per un delicte de robatori amb violència en casa habitada (quatre anys), un delicte de temptativa d’homicidi (sis anys i mig) i un delicte de tinença il·lícita d’armes (un any), amb l’agreujant de disfressa i abús de superioritat. A més, Ricardo C. M., Miguel Q. T. i Jesús A. T. no podran acostar-se a menys de 200 metres del denunciant ni comunicar-se amb ell durant vuit anys.

A Jairo A. T., Elvin V. M., Rubén G. L. Miguel Ángel M. V i Adolfo G. H, a 1 any de presó com a còmplices del delicte de robatori amb violència en casa habitada. Als últims dos, també els condemna a sis mesos de presó més pel delicte de tinença il·lícita d’armes. A més, entre tots els acusats hauran d’indemnitzar amb 21.020 euros les víctimes.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.