Un reportatge sobre els inicis del bàsquet femení a Tàrrega guanya un Premi Mila per la Igualtat de Gènere

El XIII Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere a Lleida ha emès aquest dilluns el seu veredicte, reconeixement treballs periodístics que s’han pogut veure o llegir a TV3, les revistes La Marea i FOSSA218, i El País Planeta Futuro. En concret, en la categoria Audiovisual, el reportatge premiat ha estat “Pioneres del bàsquet femení a Tàrrega”, de Teresa Macià i Josep Segon, emès en el Telenotícies Vespre del dia 10 de desembre de 2019 per TV3.

El reportatge premiat es basava en una mostra de producció pròpia de l’Arxiu Comarcal de l’Urgell sobre els èxits del bàsquet femení a Tàrrega en plena postguerra. L’exposició posava de relleu com un grup de dones va vèncer barreres socials i va desafiar l’exclusió de l’esfera pública. En especial, s’incidia en la temporada 1943-1944, quan el bàsquet femení targarí va destacar pel seu joc i l’entusiasme de les jugadores.
La mostra duia per títol ‘Defensa en zona. 75 anys del bàsquet femení targarí a la postguerra (1943-1944)’. Gràcies a aquesta iniciativa es van rescatar de l’oblit nombroses fotografies de l’època, retalls de premsa, extractes radiofònics, cartells, programes de mà, resultats i alineacions. La visita s’acompanya d’una projecció dels inicis del bàsquet femení provinent de la Filmoteca Nacional.

La regidora de Feminismes, Sandra Castro, i el president del Col·legi de Periodistes- Demarcació de Lleida, Rafa Gimena, van donar a conèixer ahir al migdia el nom de les persones guanyadores de la tretzena edició del Premi Mila de Periodisme, que té com a objectiu fomentar les polítiques de promoció de la dona de forma transversal a través de la difusió dels treballs periodístics premiats en els mitjans de comunicació. En l’edició d’enguany s’han presentat 24 treballs.
El Jurat ha estat format per la regidora Sandra Castro; Rafa Gimena, president de la demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Núria Martínez Torrebella, consellera del Consell Municipal de les Dones en representació de la Vocalia de Dones de la Partida Copa d’Or i Sot de Fontanet; Estela Busoms, periodista lleidatana col·legiada; Josep M. Sanuy, guardonat en la XII edició del Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere a Lleida; i Isabel Hornos, tècnica de Polítiques d’Igualtat de la Regidoria d’Educació, Cooperació, Drets civils i Feminismes.

Els premis tenen una dotació econòmica de 1.500 euros per a cada categoria. Els accèssits no tenen dotació econòmica, però són un reconeixement a la tasca dels i les professionals i la qualitat dels treballs.

L’acte de lliurament del XIII Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere a Lleida tindrà lloc el dimecres 18 de març, a les 19 h, al Saló de Sessions de la Paeria, en el marc dels actes organitzats per l’Ajuntament de Lleida amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones.

Foto: Jurat del XIII Premi Mila de Periodisme (Ajuntament de Lleida)

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.