Arriben a Tàrrega els llambordins Stolpersteine per recordar els nou targarins deportats a Mauthausen

S’instal·laran durant el mes de maig en diferents ubicacions de la ciutat · L’URTX publica un article sobre la història dels targarins que van ser deportats als camps nazis

Tàrrega ja disposa dels llambordins Stolpersteine que instal·larà a la via pública en record dels nou targarins que foren deportats al camp de concentració nazi de Mauthausen. La regidora d’Urbanisme, Patrimoni, Memòria Històrica i Turisme, Ivonne Pont Valera, es va desplaçar aquest dimecres 5 de maig fins al Memorial Demorcàtic de Catalunya situat a Barcelona per recollir aquests llambordins que s’instal·laran durant el mes de maig en diferents ubicacions del municipi.

Aquests Stolpersteine estan fets de formigó, tenen una superfície de 10 x 10 cm i es recobreixen de llautó, damunt el qual es graven les dades de la persona deportada. Cada Stolpersteine esdevé, per tant, una peça única. S’acostumen a posar a terra, a nivell del sòl, davant de la casa on vivia la persona homenatjada.

La data del 5 de maig coincideix amb l’efemèride dels 76 anys de l’alliberament del camp de concentració de Manthausen a càrrec de les tropes americanes i en què quatre targarins van poder sortir amb vida. A més, aquesta mateixa data també coincideix amb el fet que ahir la ciutat de Guadalajara va fer efectiu el canvi de nom de la plaça Capità Boixareu Rivera, el militar franquista que va prendre Tàrrega durant la Guerra Civil, pel nom de la plaça de la Concòrdia.

L’anunci de l’arribada dels 9 llambordins es va fer durant la presentació del darrer número d’URTX, que compta amb un article d’investigació sobre la història dels nou targarins deportats a Mauthausen. L’historiador local, Jaume Ramon Solé, ha tret a la llum dades inèdites sobre els seus casos i recull el testimoni dels supervivents de l’holocaust. Alguns dels seus familiars van assistir ahir a la presentació de l’URTX al Museu Trepat. En aquest acte, l’Ajuntament de Tàrrega va expressar el seu compromís per seguir treballat per la memòria històrica.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.