Cervera aposta per una programació interdisciplinària i de proximitat amb 200 activitats per a la seva capitalitat cultural

FOTOGRUPCervera, 10 de gener de 2019.- Cervera es convertirà, al llarg de tot aquest any 2019, en la gràcies al desplegament d’un programa d’activitats, format per prop de 200 accions interdisciplinàries repartides en més de 25 escenaris i amb la participació de més de 260 artistes i creadors, que tenen per objectiu posar en relleu la riquesa cultural de la capital de la Segarra i el seu territori.

Els actes de la capitalitat arrencaran el proper dissabte 19 de gener a les 19 hores amb l’espectacle inaugural gratuït titulat MEM, un muntatge de producció pròpia que ens parla, a través del teatre, la dansa, la música i les arts visuals de la cultura des d’un vessant polièdric: del seu origen, de la seva evolució i de la seva universalitat, però també de la personalitat que ha adquirit al nostre territori. L’acte inaugural tindrà lloc al Teatre de la Passió de Cervera, un dels equipaments més remarcables de la ciutat.
D’altra banda, l’espai Cal Corominas ha acollit aquest dijous 10 de gener al matí la presentació de la programació de la capitalitat a càrrec de les principals autoritats locals, així com dels responsables del projecte Capital de la Cultura Catalana. L’acte ha comptat igualment amb l’actuació del grup La Terrasseta de Preixens, que ha estrenat en exclusiva la cançó que porta per títol Surt el sol. Es tracta d’un encàrrec de la comissió organitzadora al grup lleidatà, que es tradueix en la composició d’un tema de caràcter alegre, positiu i ballable que esdevindrà el millor company de viatge sonor d’una programació clarament pensada per a tots els públics.
Al llarg de pràcticament un any, un comissariat creat específicament per a l’ocasió ha confeccionat la programació d’actes de la ciutat més petita de totes les viles que han estat distingides amb el títol de Capital de la Cultura Catalana i que agafa el relleu de Manresa, la capital del Bages, ciutat distingida amb aquest reconeixement l’any 2018.
La programació que s’ha presentat és el resultat d’un procés participatiu en el qual s’han consultat prop d’una cinquantena d’associacions culturals del territori. Aquest treball de fons es concreta en una programació que aposta per la creació més que per l’exhibició, i presenta 70 projectes culturals i artístics de nova creació que, un cop desplegats, donaran lloc a més d’un centenar d’accions culturals que se celebraran durant tot un any.
A banda d’aquests projectes de nova creació, Cervera acull en la seva agenda cultural de caràcter estable altres cites anuals imperdibles, com l’Aquelarre, el Festival de Pasqua (de música catalana), el Curs Internacional de Música-Càtedra Emili Pujol (tot un referent a escala nacional i internacional, amb participació activa d’alumnes d’arreu) i La Passió medieval, així com una llarga llista d’exposicions i intervencions patrimonials que es veuran reforçades pel fet de formar part de la programació de la capitalitat. La suma de totes aquestes activitats (ordinàries i extraordinàries) inundarà aquest any 2019 de cultura la capital de la Segarra, amb un total de prop de 200 activitats culturals interdisciplinàries adreçades a tots els públics.
Segons ha explicat Ramon Royes, paer en cap de Cervera, en el marc de la presentació d’aquest dijous, un dels reptes principals de la capitalitat ”és, sens dubte, dinamitzar la pròpia agenda cultural estable de Cervera a partir de la capitalitat, consolidar igualment el rol dels equipaments culturals de referència a casa nostra i treballar d’una manera molt directa amb les entitats locals per potenciar els seus valors de participació i representativitat”.
Per la seva banda, i en nom de la comissió organitzadora de la capitalitat de Cervera, el coordinador de la Capital de la Cultura Catalana Cervera 2019, Marc Comas, ha explicat que ”la cultura ha d’anar més enllà del fet cultural, això vol dir que molts projectes inclosos en el programa d’actes de la capitalitat neixen amb voluntat de continuïtat, estem sembrant per al futur i, per tant, entenem la cultura com una eina de transformació”. Comas, que ja havia participat en el desplegament programàtic de capitals anteriors, ha assegurat que ”la producció pròpia genera un impacte no només cultural, sinó a tots els nivells: implica també generar impacte econòmic en el territori”.
Encara en relació amb els espectacles de nova producció, la comissió organitzadora de la capitalitat de Cervera defensa que ”la producció pròpia permet desenvolupar projectes únics, innovadors, multidisciplinaris, arrelats al territori que generen sinergies i aliances entre artistes, creadors, entitats i públic i provoquen un impacte positiu en l’economia local i comarcal; d’aquí el perquè de prioritzar aquest element”, asseguren.
La programació que s’ha presentat avui implica, segons els organitzadors, ”entendre la cultura d’una manera innovadora, capaç de transformar, d’incidir i de reivindicar la pròpia identitat, i expressa igualment la voluntat de presentar una perspectiva cultural de caràcter volgudament universal”. ”Això ens porta a l’experimentació per generar impacte econòmic”, afegeixen. ”És una programació arriscada en tots els sentits, especialment en relació amb la creació de nous públics.” En aquest sentit, els responsables municipals han recordat que, ”com a servidors públics que som, hem d’assumir riscos a favor de la democratització de la cultura”.
Tot plegat representarà que durant aquest 2019 la vila de Cervera tindrà una renda cultural per càpita que implica superar els índexs de països pioners en la inversió en cultura per habitant.
Els eixos programàtics de la capitalitat
Pel que fa a la programació de la capitalitat de Cervera, tot i que serà volgudament diversa, interdisciplinària i heterogènia, s’articula de manera clara sobre la base de cinc eixos argumentals que, a tall de discurs narratiu i d’intencions, relacionen tots els aspectes de la programació.
Aquests eixos, que a l’hora esdevenen idees motor, són:

1. Mirada contemporània
2. Nous públics
3. Cultura transformadora
4. Territori
5. Transmissió

Mirada contemporània
Sota el concepte Mirada contemporània s’aglutinen accions per entendre el passat com una eina de present, però sobretot de futur. És a dir, s’ha buscat la manera d’explicar el patrimoni entès en el sentit més ampli del terme, a través de noves mirades i des d’una visió actual.
En aquest eix de la programació, destaquen projectes com el mateix espectacle inaugural, MEM; els sis Diàlegs (intervencions artístiques de diferents creadors en espais distints), o el projecte Museu de Carrer, una aplicació d’smartphone de nova creació que aproparà el patrimoni local al ciutadà i/o al visitant.

Nous públics
Es pretén crear accions inclusives en què tothom s’hi senti representat i interpel·lat. La programació vinculada a aquest eix preveu activitats per a tot tipus de públic, així com maneres de fer que fomentin la introducció de noves disciplines artístiques.
En aquest context, projectes com les dues edicions emmarcades en el projecte Moments Màgics Espais Únics-MMEU (març i juliol), microespectacles multidisciplinaris de petit format que tenen lloc en espais singulars de Cervera o el festival de microteatre A Pèl, amb obres de teatre breus en espais no convencionals, resulten pilars d’aquest eix. També n’és un clar exemple la cançó que ha creat La Terrasseta de Preixens, Surt el sol, com a banda sonora de la capitalitat.

Cultura transformadora
Un altre dels propòsits de la programació és que les accions culturals provoquin un impacte positiu en l’economia, el turisme, l’educació i, en definitiva, en tota la societat. La programació de la capital cultural de Cervera promou projectes de producció pròpia que puguin esdevenir estratègics.
Seguint aquestes idees, s’han creat propostes com Artèria, accions artístiques als aparadors del carrer Major de Cervera amb l’objectiu final que aquests espais s’acabin llogant i, per tant, es pugui dinamitzar el centre històric del municipi. També s’emmarca en aquest eix l’exposició Les tres cultures, una mostra sobre les cultures cristiana, musulmana i jueva, que han deixat empremta en una ciutat d’alt valor patrimonial com Cervera, vistes amb una mirada contemporània. L’exposició tindrà lloc el mes de novembre vinent.

Territori
Territori té dues clares voluntats: d’una banda, posar en valor els artistes i creadors del territori i, de l’altra, produir accions culturals i artístiques tenint en compte el territori, però amb voluntat de transcendir els límits geogràfics de Cervera. En els dos casos hi ha una clara voluntat d’elevar l’autoestima de la ciutadania per la cultura i el patrimoni de Cervera i de l’entorn més proper.
En aquest àmbit, destaquen projectes com Córrer la veu, amb diferents iniciatives a l’entorn de la lectura; Bach en dansa, que fusiona dansa contemporània i música en directe, o un projecte conjunt de la Jove Companyia de l’Escola de Dansa Montse Esteve de Guissona i l’Orquestra de Cambra de la Catalunya Interior, amb seu a Cervera. També s’hi inclouen altres iniciatives, com Lo paper, un espectacle teatral i musical creat conjuntament per totes les companyies teatrals de Cervera; una exposició sobre els germans cerverins Gómez Grau, que van ser uns reconeguts fotògrafs de grans produccions de Hollywood, o la cantata L’espill encantat, basada en poemes del cerverí Jaume Ferran.

Transmissió
Apel·la a la memòria, el reconeixement i l’herència cultural i artística. Engloba aquells projectes en què es transmeten aquests coneixements mitjançant diversos formats, canals i disciplines.
Entre les propostes més destacades d’aquest eix, figuren el festival de contes Segamots, que tindrà lloc a l’estiu; l’exposició Artesans del barroc, que mostra el patrimoni barroc de la capital de la Segarra; un concert del reconegut artista Jordi Savall, o la Trobada Nacional de Diables i Carranquers, entre d’altres.
Noms propis de la capitalitat de Cervera
La programació de la capitalitat d’aquest 2019 inclou noms propis destacats de l’escena nacional i amb forta presència en l’àmbit internacional, entre els quals destaquen la companyia de dansa que lidera la ballarina d’Alcoi Sol Picó, el músic igualadí Jordi Savall, la companyia de teatre cerverina Fadunito, el músic Jaume Pla (Mazoni), el periodista cerverí Josep Ramoneda, el poeta Josep Pedrals, el cinematògraf Xavier Marrades (establert a Cervera), el compositor Salvador Brotons o l’artista gallega Ana DMatos, per citar-ne alguns (vegeu el dossier de programació amb el detall de les activitats).

MÉS INFORMACIÓ:
Web: www.cervera2019.cat
Twitter: @cervera2019
Instagram: cervera2019
Premsa: COMUNICANT

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.