Cervera arrenca l’any com a Capital de la Cultura Catalana amb l’espectacle ‘MEM’

Imatge d'un moment de l'espectacle MEM que ha inaugurat Cervera, Capital de la Cultura Catalana, en què un grup de ballarins ha simulat diversos balls. El 19 de Gener de 2019. (Horitzontal)

Imatge d’un moment de l’espectacle MEM que ha inaugurat Cervera, Capital de la Cultura Catalana, en què un grup de ballarins ha simulat diversos balls. El 19 de Gener de 2019. (Horitzontal)

La funció ha comptat amb el president Quim Torra, la consellera Laura Borràs i més de 1700 assistents

ACN Cervera .- Cervera comença l’any com a Capital de la Cultura Catalana amb l’espectacle ‘MEM’. El president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera de Cultura, Laura Borràs, han assistit a la funció, que ha comptat amb més de 1.700 persones de públic. Torra ha remarcat que la cultura s’ha de celebrar, però que també cal “reivindicar-la”. ‘MEM’ és un muntatge de producció pròpia que reflexiona sobre la cultura a partir de les diferents variants d’arts escèniques. L’espectacle d’aquest dissabte ha estat el primer d’una programació ideada per a tots els tipus de públic i que està conformada per prop de 200 accions i més de 260 artistes.
Torra ha arribat a Cervera on, després de signar el Llibre d’honor de l’Ajuntament, ha fet una parada a l’antic edifici on es van reunir les Corts Catalanes el 19 de desembre de 1359 -trobada decisiva per a la creació de la Diputació del General de Catalunya-.

Abans de l’espectacle, el president de la Generalitat ha expressat que cal “reivindicar la cultura” i també celebrar-la. “Com més cultura, menys populismes, més llibertat i més ciutadans crítics”, ha assegurat Torra, que ha conclòs afirmant que “aquest és el país que volem”.

Per la seva banda, el director de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, ha manifestat que Cervera serà “una gran capital de la Cultura Catalana” i que aquest fet és bo, no només per la ciutat, sinó també per la “nació”.

El paer en cap de Cervera, Ramon Royes, ha fet un discurs punyent recordant que la cultura és l'”eina de destrucció massiva” de la intolerància i de la ignorància i ha reclamat “menys violència, menys repressió, menys cops de porra i menys jutges injustos”. A part, ha demanat “més literatura, més poesia, més pallassos i més cultura”. La presidenta de la Diputació, Rosa Maria Perelló, ha volgut destacar que la capitalitat situa no només Cervera, sinó també la comarca i les terres de Lleida com un “referent ” del país.

L’espectacle ‘MEM: Unitat mínima d’informació cultural’, dirigit pel lleidatà Pep Oriol, és una barreja d’interpretació, música i ball fent un viatge en el temps des de la postguerra i fins a l’actualitat, en una societat envaïda per la cultura anglosaxona, de la qual emergeix la peculiaritat cerverina.

L’espectacle d’aquest dissabte ha estat el primer d’una programació ideada per a tots els tipus de públic i que està conformada per prop de 200 accions interdisciplinàries repartides en més de 25 escenaris i amb la participació de més de 260 artistes i creadors. D’aquestes activitats, que són el resultat d’un procés participatiu del qual n’han format part prop d’una cinquantena d’entitats del territori, hi ha una setantena de projectes de nova creació.

La capitalitat també servirà per reforçar encara més els diversos esdeveniments que estan consolidats dins de l’agenda cerverina, com ara l’Aquelarre, La Passió medieval o el Festival de Pasqua, entre d’altres. La capital de la Segarra, que ha agafat el relleu de Manresa, és la ciutat més petita de totes les que han ostentat fins ara la distinció de Capital de la Cultura Catalana. Els eixos d’aquesta capitalitat són la mirada contemporània, els nous públics, la cultura transformadora, el territori i la transmissió.

Noms propis de la capitalitat de Cervera

La programació de la capitalitat d’aquest 2019 inclou noms propis destacats de l’escena nacional i amb forta presència en l’àmbit internacional, entre els quals destaquen la companyia de dansa que lidera la ballarina d’Alcoi Sol Picó, el músic igualadí Jordi Savall, la companyia de teatre cerverina Fadunito, el músic Jaume Pla (Mazoni), el periodista cerverí Josep Ramoneda, el poeta Josep Pedrals, el cineasta Xavier Marrades i el compositor Salvador Brotons, entre d’altres.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.