El Memorial Democràtic descataloga com a monument franquista la rèplica de la creu de terme ubicada a la plaça Major de Tàrrega

Creu de terme ubicada a la plaça Major de Tàrrega, espai recentment remodelatl dictamen arriba després que el consistori de la capital de l’Urgell esborrés fa uns dies la inscripció que figurava a la peanya

El Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya ha descatalogat com a monument franquista la rèplica de l’antiga creu de terme gòtica ubicada a la plaça Major de Tàrrega. El dictamen s’ha emès després que tècnics contractats pel consistori procedissin fa uns dies a esborrar la inscripció “A nuestros caídos 1936 – 1939” que figurava en la peanya del conjunt monumental. Culminada aquesta operació, la creu de terme ha estat eliminada de la base de dades del Memorial Democràtic on s’inventaria la simbologia franquista que perdura en els carrers i places de Catalunya. Així ho ha comunicat el director del Memorial Democràtic, Jordi Font, en una carta tramesa a l’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló.

“La resolució del Memorial Democràtic confirma que una vegada esborrada la inscripció de la peanya, la rèplica de la creu de terme no pot ser pas considerada com un vestigi franquista”, ha manifestat Rosa Maria Perelló, la qual ha afegit que Tàrrega “continuarà vetllant per eliminar qualsevol resta de simbologia franquista present al municipi”. La inscripció que s’ha esborrat de la base de la creu es gravà els anys 50 del segle passat, quan s’instal·là la rèplica de la creu de terme gòtica a la plaça Major conservant, però, el capitell original del segle XV.

El conjunt original medieval s’exhibeix al Museu Tàrrega – Urgell

A finals de l’any 2013 se substituí el capitell per una còpia i es diposità l’original al fons permanent del Museu Tàrrega – Urgell, on ja es custodiava la peça principal de la creu, completant així la museïtzació d’una de les joies escultòriques medievals de Tàrrega. Finalment, i coincidint amb les obres d’adequació de la plaça Major, l’Ajuntament de Tàrrega es posà en contacte amb el Memorial Democràtic per rebre assessorament sobre com modificar la peanya i ocultar la inscripció franquista, tapant-la o esborrant-la. Finalment s’optà per esborrar-la alhora que es determinà de mantenir la rèplica de la creu medieval al seu emplaçament actual a la plaça Major.

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.