El Museu Tàrrega Urgell acull un simposi d’etnologia sobre els pous de gel de les comarques de Lleida

Presentació d’estudis sobre aquests elements patrimonials amb vuit ponències d’experts en el marc del programa Cultura Viva 2022

 

El Museu Tàrrega Urgell ha acollit avui divendres una jornada de treball sobre els pous de gel de les comarques de Lleida organitzada en col·laboració amb l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Aquest és un projecte transversal que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Solsona, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, el Museu de la Noguera, l’Ajuntament d’Agramunt i les empreses Iltirta Arqueologia, ATICS i iPAT Serveis Culturals sobre l’entorn dels pous del gel de la zona de Lleida que han estat objecte d’investigació des d’una perspectiva etnogràfica, històrica i arqueològica. El director tècnic del Museu Tàrrega Urgell, Oriol Saula, ha explicat que “l’objectiu de la jornada és reivindicar els pous de gel com elements patrimonials de primer ordre i posar en comú la feina que hi hem fet diversos experts”.

El projecte s’emmarca alhora dins el programa Cultura Viva, que té com a objectiu comunicar els resultats de les recerques científiques sobre temes etnològics que es fan a Catalunya, tal i com ha relatat Roger Costa, tècnic del Servei de Recerca i Protecció de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural. Costa ha recalcat que en la sessió celebrada a Tàrrega s’incideix en “explicar les formes de vida, el funcionament i la significació que tenien els pous de gel en les poblacions on es trobaven”.

Així doncs, en el marc d’aquesta sessió de treball sobre els pous de gel, el museu targarí ha acollit vuit ponències de prestigiosos arqueòlegs i historiadors que han desgranat les darreres troballes en aquesta matèria. En el marc d’aquesta jornada de treball s’ha detallat acuradament la intervenció arqueològica duta a terme al pou de gel de Tàrrega i el seu procés de recuperació com a atractiu turístic, així com quin és l’estat actual d’equipaments similars a la comarca de l’Urgell. La resta d’intervencions han tractat sobre la recuperació del pou de gel de Solsona, el d’Alfarràs, de la comarca de l’Alt Urgell, Alcarràs i Balaguer, les tasques d’excavació del qual acaben de començar. La jornada s’ha completat amb una visita als pous de gel de Tàrrega, Verdú i Agramunt.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.