El Museu Trepat de Tàrrega celebra el seu 10è aniversari com a espai de creativitat, identitat i diàleg

L’equipament, inaugurat el juny del 2012, estrena un documental amb el testimoni de persones que han contribuït a consolidar i fer créixer l’espai

El Museu Trepat de Tàrrega està d’aniversari: l’emblemàtic espai ha celebrat avui el desè aniversari de la seva inauguració com a equipament cultural. Per commemorar l’efemèride, s’ha estrenat un audiovisual que recull el testimoni de persones que han contribuït a crear i fer créixer el Museu Trepat tot rememorant una primera dècada de trajectòria farcida d’activitats. Les naus d’aquest centre museístic dedicat al patrimoni industrial del segle XX “s’han consolidat com un pol de creativitat, identitat i diàleg amb el territori”, ha afirmat Jaume Espinagosa, director del Museu Trepat. En aquest sentit, el documental vol ser un exercici de reflexió, memòria i agraïment tant a tothom que ha deixat empremta al museu com a les 70.885 persones que l’han visitat al llarg dels últims deu anys. “Ha estat una dècada plena de recerques, visites guiades, esdeveniments culturals, reunions, innovacions i descobertes que ens encoratja a continuar creixent i compartir els valors que ens identifiquen com a museu: creativitat, identitat i diàleg”, ha asseverat Jaume Espinagosa.

L’audiovisual s’ha projectat a l’edifici de l’antic departament comercial en el decurs d’un acte encapçalat per l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú, la qual ha manifestat que Cal Trepat ha esdevingut “un símbol identificador de la nostra ciutat alhora que un potent atractiu turístic, dinamitzador i divulgador”. També hi han assistit la regidora de Patrimoni i Turisme, Ivonne Pont; el director dels Serveis Territorials de Cultura, Albert Turull; la regidora Rosa Maria Perelló, alcaldessa que inaugurà el museu l’any 2012; Joan Amézaga, alcalde quan es va cedir el complex fabril al consistori targarí l’any 2006; i el director del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, Jaume Perarnau (vegeu fotografia).

La museïtzació de Cal Trepat s’inaugurà el 22 de juny del 2012, sis anys després que la fàbrica de maquinària agrícola fos cedida al consistori targarí. Abans de l’obertura de l’equipament es fa dur a terme un llarg treball de recerca i inventari. El Museu Trepat esdevingué així un espai públic dedicat a la preservació i divulgació del patrimoni industrial, en especial sobre el procés de mecanització del camp. A més, i per dinamitzar-hi l’activitat i acostar l’espai al públic, les naus han acollit diversos esdeveniments culturals (Embarrat, McTrepat) al mateix temps que part de les naus s’han destinat a altres usos com viver d’empreses, taller de fusteria o assaigs oberts de FiraTàrrega. El complex també ha estat escenari del rodatge de videoclips i de la pel·lícula ‘Vulcania’, i ha esdevingut protagonista d’un llibre de fotografies de Joan Fontcuberta, nombroses publicacions de recerca i fins i tot d’una novel·la històrica.

Valuós testimoni de la mecanització del camp

El Museu Trepat és un valuós testimoni de com es dissenyaven, fabricaven i comercialitzaven màquines agrícoles com garbelladores, dalladores, lligadores,… Durant els anys trenta del segle XX es construïren tretze de les dinou naus actuals. Abans, l’empresa ja havia començat a funcionar des de l’any 1914 en uns petits tallers ubicats al nucli urbà. Fins a finals de segle van treballar-hi al voltant de 550 persones, que van fabricar unes 75.000 màquines. Les naus i la cadena de producció, preservades amb molt bon estat, foren museïtzades per l’Ajuntament de Tàrrega esdevenint un pol de referència per copsar la transició entre la fabricació artesanal i la industrialització contemporània. L’itinerari discorre per les zones de foneria, disseny i muntatge, sumant una superfície d’exposició de 2.500 m2. Durant el recorregut es poden contemplar màquines, eines i motllos a més d’audiovisuals que ajuden a interpretar el conjunt.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.