El Museu Trepat de Tàrrega reflexiona el dia 30 de setembre sobre intel·ligència artificial i creativitat

La setena edició del McTrepat programa cinc ponències d’experts en aquesta nova eina tecnològica

 

El McTrepat de Tàrrega, esdeveniment que recorda els vincles nord-americans de la fàbrica Trepat, enguany canvia de format i es converteix en una jornada entorn de la intel·ligència artificial (IA). Així, el proper dissabte 30 de setembre, el Museu Trepat acollirà fins a cinc ponències d’experts en IA amb la voluntat de reflexionar sobre la capacitat creativa d’aquesta nova eina tecnològica desenvolupada, en bona mesura, als Estats Units. La Nau 18 de l’antiga factoria targarina serà l’escenari de les conferències a càrrec de l’enginyer informàtic Josep M. Ganyet, la doctora ‘cum laude’ en mitjans, comunicació i cultura Patrícia Ventura, la filòsofa Montse Garcia, l’artista Josep Giribet i el fotògraf Jordi V. Pou que ha programat el Museu Trepat. Organitzat per la Regidoria de Cultura, el McTrepat vol posar en valor el llegat històric de l’antic complex fabril.

El director dels museus targarins, Jaume Espinagosa, explica que “aprofitant que la IA, l’empremta americana de la qual és evident, és de plena actualitat i que ja afecta les nostres vides tant en el terreny personal com professional hem apostat per aquest canvi de registre en l’esdeveniment que des de fa set edicions vol rememorar els orígens nord-americans de la dalladora J. Trepat, inspirada en la McCormick original de Chicago, que es va fabricar a Tàrrega durant la primera meitat del segle XX”. Espinagosa afegeix que “ens trobem en una fase de reflexió sobre el format que volem que prengui el McTrepat en futures edicions amb l’objectiu que sigui un esdeveniment únic a Catalunya”.

Programa de conferències

‘Pot ser creativa la IA?’ aquesta és la pregunta que intentarà respondre la primera de les xerrades programades en el marc del McTrepat 2023, que arrencarà a les 11 del matí. L’enginyer informàtic targarí Josep M. Ganyet analitzarà la capacitat creativa que poden tenir les màquines i exposarà davant el públic assistent l’impacte que tenen aquestes tecnologies en les nostres feines.

Tot seguit (12 h), la consultora estratègica de comunicació Patrícia Ventura oferirà la conferència titulada ‘Ni és intel·ligència ni és artificial. Interpretació crítica de les narratives sobre les tecnologies algorítmiques’. El seu objectiu és proporcionar eines interpretatives per contribuir, des de la cultura, a generar narratives en una societat en condicions de reclamar un lideratge humanista del desenvolupament tecnològic.

El McTrepat 2023 arribarà a l’hora de dinar amb la ponència ‘El somni d’Asimov’. Sota aquest títol la professora de filosofia Montse Garcia examinarà el rerefons social i històric del desenvolupament tecnològic i abordarà els principals problemes d’índole ètica i política que comporta (13 h).

A les 5 de la tarda, serà el torn del creador multimèdia pioner en les tecnologies digitals aplicades a la imatge Josep Giribet, que pronunciarà la conferència ‘La intel·ligència artificial i el seu impacte en la creació artística’. Giribet mostrarà als assistents casos reals d’aplicacions en el camp del disseny i la creació artística i n’analitzarà els pros i contres.

Finalment, el prestigiós fotògraf Jordi V. Pou oferirà la darrera ponència de la jornada. Titulada ‘Fotografia, realitat i IA. La nova fotografia’ analitzarà com afecta la IA aquesta tecnologia amb més de dos segles de trajectòria que ens permet obtenir i guardar de manera permanent imatges basant-se en el principi de la càmera obscura (18 h).

Val a dir que les xerrades es combinaran amb tallers familiars, que en aquesta ocasió ensenyaran grans i petits a construir robots. Tindran lloc d’11 del matí a 2 del migdia i de 5 a 7 de la tarda.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.