El Paupaterres, Josep Castellà, l’Escola Ondara, Lo Pardal i ‘Alcarràs’ són els premiats als Culturàlia 2022

Els guardons es lliuraran el dissabte 26 de novembre al Teatre Ateneu en un acte obert a la ciutadania

 

Tàrrega lliurarà el proper dissabte 26 de novembre la 24a edició dels Premis Culturàlia en reconeixement a la tasca de persones i entitats en els àmbits social i cultural. Els guardons, concedits pel Centre Cultural de Tàrrega i la Regidoria de Cultura, distingiran el Paupaterres (premi a l’entitat), el Festival Musical d’Estiu de Ponent, que l’any vinent arribarà a la seva 25a edició; el periodista targarí Josep Castellà (premi a la persona), veterà cronista de l’actualitat local i comarcal; l’Escola Ondara (premi a l’artista), amb una dilatada trajectòria en el món de les arts; Lo Pardal – Fundació Guillem Viladot d’Agramunt (premi comarcal), l’objectiu de la qual és donar a conèixer l’obra literària de l’autor; i la pel·lícula ‘Alcarràs’ (premi intercomarcal), guardonada amb l’Os d’Or a la Berlinale i escollida per representar Espanya als Oscars 2023.

La gala de lliurament d’aquestes distincions serà oberta a tothom (20.45 h, al Teatre Ateneu) i inclourà la projecció d’audiovisuals posant de relleu el perfil de les persones i entitats reconegudes. La figura del guardó dels Premis Culturàlia és obra de l’artista targarí de forja Josep Castellana. La vetllada oferirà també l’actuació del grup amb arrels urgellenques Corb Band. El disseny i la construcció de l’escenografia són proposta del targarí Llorenç Corbella. L’acte és obert al públic i gratuït amb reserva prèvia de localitat i assignació de butaca, a través del web www.culturatarrega.cat o, presencialment a la Botiga del Museu (c. Major, 11) a partir del 2 de novembre.

Segons ha argumentat avui en roda de premsa el director dels Premis Culturàlia, Antoni Palou, “en temps d’incertesa i intolerància, premiem trajectòries de persones i entitats que destaquem per l’esforç, la constància i el talent alhora que reivindiquem les comarques de Lleida i la pagesia mitjançant la distinció a la pel·lícula ‘Alcarràs’”. Per la seva banda l’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan Vallverdú, ha destacat que enguany els premis “posen de relleu la diversitat de gèneres que inclou la Cultura” alhora que ha recordat la vinculació de tots els premiats amb la ciutat de Tàrrega. A la presentació han assistit també el president del Consell Comarcal de l’Urgell, Gerard Balcells; el regidor de Cultura, Carlos Vílchez; i el president del Centre Cultural de Tàrrega, Pep Vall; en representació de les institucions que formen el jurat conjuntament amb la Cambra de Comerç de Tàrrega (vegeu fotografia).

PREMI A L’ENTITAT · PAUPATERRES: Festival musical de sons d’arrel tradicional i nous corrents de fusió que se celebra a Tàrrega des de fa més de 24 anys, celebrant el proper any el 25è aniversari; té lloc la segona setmana de juliol i té les seves arrels en l’associacionisme local. S’ha convertit en el festival musical de referència a les terres de Ponent, superant any rere any el nombre d’assistents. Va ser creat l’any 1998 sota el nom d’Ondara Folk i la iniciativa de la Taverna del Rivendel, es tractava d’un festival de ritmes ètnics i promocionant sempre la música popular i tradicional. El Centre Cultural de Tàrrega també es va afegir a l’organització, i el festival es consolidà l’any 2008, a les noves instal·lacions del Càmping Municipal, i l’any 2022 continua essent el referent musical de Ponent. Hi han desfilat grups com La Terrasseta de Preixens, La Pegatina, Els Amics de les Arts, Dr. Calipso, Els Catarres, Oques Grasses, El Petit de Ca l’Eril, Ítaca Band, Doctor Prats, Carlitos Miñarro, Tomeu Penya, Gossos, Buhos, Roba Estesa o Celtas Cortos entre molts d’altres grups. L’any 2015 neix el Paupakids pels més menuts, obrint-se al públic familiar; cada any han anat incorporant novetats, amb actuacions amb altres entitats de Tàrrega la setmana del festival en una trajectòria transversal, amb la intenció de ser un festival eclèctic que vol ser l’aparador de les músiques actuals apostant per formacions festives amb ritmes ballables.

PREMI A LA PERSONA · JOSEP CASTELLÀ: Periodista i director de programes de ràdio. Durant més de 50 anys va ser cronista al servei de Ràdio Tàrrega. Va ser responsable dels serveis informatius de l’emissora des del 1997 fins la seva jubilació. Realitzador i creador de Càritas a la Ràdio, al 1988 va rebre el Premi Bravo. Col·laborà durant uns anys als matins dels dissabtes a Ràdio 4 de RNE. Fundà la revista radiofònica Tancant el Cercle. Des de l’any 1974 fins a l’actualitat, escriu i realitza reportatges al setmanari Nova Tàrrega. Tanmateix fou corresponsal de La Vanguardia, Agència EFE i dels desapareguts, Diario de Lérida, Diario de Barcelona, el Correo Catalán, Hoja del Lunes i el Noticiero Universal. També col·laborà setmanalment a Radio Popular de Lleida i a Ràdio Ponent. Va arribar a ser cap de protocol de l’Ajuntament de Tàrrega. Ha estat President de l’Associació Cultural Res Non Verba de Lleida des de 2010 fins 2018. Josep Castellà ha tingut una forta implicació i dedicació amb diverses entitats del món local, com l’Associació dels Amics de l’Arbre, la Societat Ateneu, la Creu Roja de l’Urgell, del BAT, de l’Orfeó Nova Tàrrega, entre altres.

PREMI A L’ARTISTA · ESCOLA D’ART ONDARA: L’Escola d’art i superior de disseny Ondara, fundada el 1777 per la Societat Econòmica Amics del País de Tàrrega, té una dilatada trajectòria en el món de les arts. Arrelada al territori i amb entitat pròpia, compta amb grans especialistes dins l’àmbit de l’ensenyament de les arts plàstiques i del disseny. Disposa, a més, d’una gran oferta de cicles formatius relacionats amb l’art i el disseny superior. Molts dels que han estat alumnes i professors de l’Escola encapçalen en l’actualitat les inquietuds artístiques a Lleida i a Catalunya.

És un centre de titularitat pública que depèn del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya que reforça el posicionament de Tàrrega en el mapa educatiu de Catalunya i referent a Catalunya en els oficis i les arts plàstiques.

PREMI COMARCAL · LO PARDAL – FUNDACIÓ GUILLEM VILADOT: La Fundació Privada Guillem Viladot va ser creada el 4 de desembre de 2001 amb l’objectiu de donar a conèixer i difondre les obres literàries en prosa i poesia de Guillem Viladot (Agramunt, 1922 – Barcelona, 1999), ja es trobin publicades o que siguin publicades al futur. L’exposició de l’obra artística de Guillem Viladot als edificis de “Lo Pardal”, el seu manteniment, ús i conservació. L’organització d’estudis, seminaris, cursos, conferències, col·loquis, publicacions, exposicions i qualsevol altra activitat relativa a l’obra de Guillem Viladot i també d’altres manifestacions artístiques.

Durant els anys noranta el poeta Viladot, va obrir a la seva vila natal els edificis de “Lo Pardal”, una casa dedicada a la Poesia Visual, que avui acull la Fundació Privada Guillem Viladot, dedicada a preservar la seva memòria. Aquest any se celebra el seu centenari, l’any Viladot amb una quarantena d’actes arreu del país, entre ells l’exposició als Espais Volart a la Fundació Vila Casas de Barcelona que encara resta oberta, i molts més actes programats.

PREMI INTERCOMARCAL · PEL·LÍCULA ‘ALCARRÀS’: Pel·lícula dramàtica dirigida per Carla Simon i rodada íntegrament en català, guanyà l’Os d’Or a la 72a edició de la Berlinale. Drama rural que ha posat Lleida en relleu i el món agrari sovint desconegut arreu, amb actors i personatges no professionals, amb un càsting on s’hi van presentar més de 9.000 persones de la zona de Lleida; un entranyable conte de la trajectòria rural amenaçada per la tecnologia, els interessos econòmics i la política; el film respira autenticitat, tendresa i absoluta complicitat amb els personatges i l’entorn rural que tots hem viscut, des del Quimet fins a l’Iris i tota la família Solé, transpiren una química amb la qual tots ens hi identifiquem. Seleccionada com a candidata pels Oscar de 2023 de l’Acadèmia de Hollywood.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.