El programa Sempre Acompanyats ha atès a 16 persones soles a Tàrrega

Prop d’una vintena d’entitats de Tàrrega se sumen a un grup de treball per abordar la soledat de la gent gran en el marc del projecte Sempre Acompanyats

”la Caixa”, l’Ajuntament de Tàrrega i Creu Roja han format un grup de treball amb 17 entitats, associacions i establiments per pal·liar aquestes situacions en el marc del projecte Sempre acompanyats.

Sempre Acompanyats té com a objectiu pal·liar el sentiment de soledat de les persones grans, comptant amb elles com a agent principal del seu canvi, reconeixent les seves necessitats, els seus desitjos i les seves capacitats per fer-hi front i construint una xarxa social forta perquè els acompanyin en aquest procés.   

Des de la seva arrencada, el projecte ha participat en 15 activitats de sensibilització, ha atès 16 persones grans i disposa de 4 voluntaris al territori. A Tàrrega les persones majors de 65 anys representen el 15,9% de la població, i d’aquestes, el 16,1% són més grans de 80 anys.

Una enquesta realitzada amb l’objectiu de conèixer la percepció que té la societat sobre les situacions de soledat apunta que la pèrdua de la xarxa social d’amics a partir dels 65 anys agreuja el risc d’exclusió de les persones grans, especialment d’homes i de persones amb un baix nivell d’estudis.

 Tàrrega, 4 de juny de 2019.- Rosa Maria Perelló, Alcaldessa de Tàrrega, Miquel Àngel Mingote, president de la Creu Roja a l’Urgell, i Cristina Segura, directora del Departament de Gent Gran de la Fundació Bancària ”la Caixa”, han signat avui a la Sala de Plens de l’Ajuntament un acord per reconèixer el paper actiu i el compromís de les 17 entitats socials, associacions i establiments que treballaran conjuntament en el projecte Sempre acompanyats, que pretén pal·liar les situacions de soledat entre les persones grans.

Els signants formalitzen, amb aquest acord, la constitució d’un grup de treball que doni una resposta integral i coordinada a aquestes situacions. El grup va iniciar la seva formació ara fa un any, per tal d’organitzar la seva tasca al voltant dels diferents objectius plantejats: prevenció i sensibilització de les situacions de soledat no volguda, detecció i acollida de persones en aquestes situacions, i desplegament d’activitats i recursos per donar una resposta adient per a les persones.

 

Rosa Maria Perelló, alcaldessa de Tàrrega, destaca: «L’Ajuntament de Tàrrega ens mostrem molt satisfets per la implicació de les entitats, fet que certifica la transversalitat del projecte. Tàrrega, un dels municipis pilot del Sempre Acompanyats, esdevé un exemple de treball en favor de la convivència i el benestar de les persones».

En paraules de Cristina Segura, directora del Departament de Gent Gran de la Fundació Bancària ”la Caixa”, «amb aquest conveni teixim una aliança en l’entorn comunitari per treballar en favor de les persones grans en situació de soledat no volguda, restituint els seus vincles socials i proporcionant espais d’acompanyament». Així mateix, Miquel Àngel Mingote, president de Creu Roja Urgell, apunta: «El programa Sempre Acompanyats contribueix a fer créixer la nostra entitat i a aprendre nous models de treball comunitari en xarxa, que esdevenen molt eficaços en resultats».

Com a resultat de la seva feina, el grup ha participat en 15 activitats centrades en la prevenció, la informació i la sensibilització adreçades a la ciutadania, gent gran i professionals de diferents àmbits. En total, aquestes activitats han participat més de 280 persones.

Des d’octubre de 2017, quan es va iniciar el desplegament del projecte, Sempre Acompanyats ha detectat 34 persones i 16 d’elles ja són ateses pel programa, i ho ha fet partint de les seves necessitats i interessos, ajudant-les a establir noves relacions personals i nous vincles en el seu entorn més proper a través de la participació en les activitats del barri, i amb l’objectiu de contribuir a millorar el seu benestar en el dia a dia. El programa compta ja amb 4 voluntaris.

A Tàrrega, el 15,9% de la població és major de 65 anys i, d’aquestes, el 16,1% tenen més de 80 anys.

 Sempre Acompanyats, impulsat pel programa de Gent Gran de ”la Caixa”, es desenvolupa actualment a Terrassa, Girona, Tortosa, Tàrrega, Santa Coloma de Gramenet, Jerez de la Frontera, Logronyo, Palma i, des d’aquest any, a Lleida. A tots els territoris, el projecte compta amb la col·laboració de més d’un centenar d’entitats i associacions que treballen amb el mateix objectiu: sensibilitzar al conjunt de la població sobre el fenomen de la soledat no volguda i construir una xarxa sòlida dins la comunitat per enfortir el suport social i acompanyar a les persones grans.

Una soledat que s’agreuja per la pèrdua de xarxa social d’amics

Durant el passat any, el projecte Sempre acompanyats va realitzar una enquesta per estudiar la xarxa social de la gent gran i aprofundir en el fenomen de la soledat als 8 municipis on es desplega el programa, amb una mostra de 1.688 individus.

Un dels resultats més rellevants és que hi ha un alt risc d’aïllament a totes les edats, però és especialment evident en la gent gran (de 65 a 79 anys) i molt gran (més de 80 anys) per la disminució de la xarxa social d’amics. Aquest risc és tres vegades superior al risc d’aïllament per manca de xarxa familiar, que continua aportant suport als individus.

Així mateix, l’enquesta indica que el risc d’aïllament social és més alt en homes (on augmenta des dels 40 anys) que en dones (on creix més a partir dels 65 anys) i incideix més en les persones amb un nivell educatiu més baix.

La soledat es mesura a partir de dos conceptes: la soledat social, que fa referència al sentiment de pertinença a un grup, i la soledat emocional, que explora els sentiments de desolació. La intensitat dels sentiments de soledat emocional augmenta amb l’edat, especialment en les persones molt grans. La soledat social, en canvi, es manté més constant al llarg del cicle vital, amb variacions molt reduïdes que empitjoren al final de la vida.

Annex d’entitats i projectes col·laboradors amb Sempre Acompanyats

 

 

 • “la Caixa” (impulsor)
 • Ajuntament de Tàrrega (impulsor)
 • Creu Roja
 • Consell Comarcal de l’Urgell
 • Serveis Socials d’Atenció Primària
 • Ajuntament de Tàrrega – Policia Local
 • Ajuntament de Tàrrega- Acció Social
 • Mossos d’Esquadra
 • CAP – Salut
 • Bombers de Tàrrega
 • Casal Cívic de Tàrrega
 • Fundació Residència Sant Antoni
 • Llar d’Avis del Carme
 • Associació Alba
 • Associació Alzheimer de Tàrrega i Comarca
 • Càritas Tàrrega
 • Fundació Tutelar Terres de Lleida
 • Parròquia Tàrrega
 • Dones Arrel
 • Foment Targarí

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.