Els productors agroalimentaris necessiten crear marca i xarxa de distribució

Juntament amb l’Ajuntament de Bellpuig i el Consell Comarcal de l’Urgell, en un acte que ha comptat amb la participació de tècnics especialistes en promoció econòmica i un centenar d’assistents

Els petits productors agroalimentaris del territori aposten per la promoció dels productes als menjadors escolars i per les accions promocionals per incrementar la presència al mercat de Barcelona

La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, ha participat aquest dilluns a la Jornada Producterra (Jornada de productors agroalimentaris de les Terres de Lleida, l’Alt Pirineu i Aran), organitzada pel Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Bellpuig i el Consell Comarcal de l’Urgell.

L’acte ha tingut com a escenari La Llotja de Bellpuig i ha comptat amb la participació de tècnics especialistes en promoció econòmica i un centenar d’assistents. A més de Perelló, hi ha intervingut l’alcalde de Bellpuig i president del Consell Comarcal de l’Urgell, Salvador Bonjoch. Perelló ha destacat que “sumar sinèrgies sempre es positiu”, en aquest cas entre “les administracions i els productors”, i que jornades com aquesta aconsegueixen diferents objectius. D’una banda, “assentar la gent al territori mitjançant una activitat empresarial”, la qual cosa també “repercuteix en l’economia local”, i serveix “per donar més sortida als productes de qualitat que es creen al territori”. És en aquest punt on la Diputació de Lleida ha de ser “una pota molt important de tot plegat”, tal com es reflecteix en la seva màxima  “Aliments, territori i tu”.

La Jornada Producterra s’ha desenvolupat durant tot el matí i ha comptat amb un component tècnic molt important, ja que el seu objectiu era concretar les necessitats i les apostes estratègiques dels petits productors agroalimentaris de les terres de Lleida, per tal de redefinir l’actuació de la Diputació de Lleida i del Patronat de Promoció Econòmica respecte de la promoció i altres aspectes lligats a la producció agroalimentària de qualitat local.

És per això que, durant la jornada, Jordi Oliveres, de la consultora Estratègia Local, ha presentat els resultats d’una enquesta realitzada entre 305 dels 560 petits productors agroalimentaris de les comarques lleidatanes, uns productors que, més enllà de les seves dades de facturació, destaquen pel seu poder estructurador envers el territori i per la seva capacitat d’interacció i sinèrgia respecte a  l’activitat turística.

Segons els resultats de l’enquesta, la principal dificultat per als petits productors enquestats és la gestió de permisos i el compliment de lleis i reglamentacions, seguida de la comercialització i venda dels seus productes, mentre que al Pirineu i l’Aran hi ha gairebé el doble d’enquestats que diuen tenir moltes o bastantes dificultats pel que fa a l’obtenció de matèries primeres que a les Terres de Lleida. Pel que fa a les propostes de cara al futur, les dos que compten amb més suport per part dels enquestats són la promoció dels productes als menjadors escolars de la demarcació de Lleida –tot i que alguns enquestats diuen que ja ho fan– i les accions promocionals per incrementar la presència dels seus productes al mercat de Barcelona.

La benvinguda de la jornada ha anat a càrrec de Salvador Bonjoch, alcalde de Bellpuig i president del Consell Comarcal de l’Urgell, i a més de la presentació del resultats de l’enquesta, ha ofert una sessió participativa amb grups de treball i la xarrada ‘Nous reptes: canvis en el sector agroalimentari’, a càrrec de Manel Rovira, director general del Clúster de Muntanya.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.