Engega el festival de creació contemporània Embarrat a Tàrrega amb una performance de Laia Estruch

Aquest divendres a la tarda ha obert portes el festival de creació contemporània Embarrat, instal•lat al Museu Trepat. L’Embarrat 2021 exhibeix el treball de sis artistes contemporanis en l’exposició col•lectiva “Un món fràgil. De la resiliència a la resistència” que han presentat al terrat del Museu el director del festival Jesús Vilamajó i el comissari Jordi Antas. Tot seguit ha donat el tret de sortida al festival la performance “Moat 1”, de Laia Estruch Mata, una estructura de ferro que s’activa a través de la paraula, la melodia, la veu i el cos, que durant el festival trobem situada al terrat del Museu Trepat.
Tot seguit s’ha fet la conferència inaugural sota el títol “Anormalitat i vulnerabilitat” Diàleg híbrid entre Ingrid Guardiola i Marta Segarra, autores del llibre “Fils: cartes sobre el confinament, la vigilància i l’anormalitat” (Arcàdia, 2020).
Abans, a les sis de la tarda ja s’havia fet la presentació del projecte ‘Matriu’ a càrrec de l’Escola d’Arts Ondara i el Museu Trepat. 

La jornada inaugural ha acabat amb el concert “La entrega” a càrrec de BELA amb Miquel Casaponsa, en diàleg amb l’obra de Marco Noris.

A partir de les 11 d’aquest dissabte torna a obrir portes l’exposició col•lectiva “Un món fràgil. De la resiliència a la resistència”, mostres de fragilitat des de diferents punts de vista. Els artistes que conformen l’exposició aporten la seva visió de les fragilitats de la societat i del nostre món a partir dels seus projectes artístics. L’adveniment de la pandèmia de la COVID-19 ha fet visible una certa consciència generalitzada sobre la fragilitat de l’ésser humà. Aquesta vulnerabilitat serà el punt de partida de la programació de l’Embarrat entorn del concepte “Un món fràgil”.

Marco Noris, amb “Dins de la pell de la terra (entre cims i cavallons)”, exposa la seva instal•lació centrada en el fet sagrat del caminar i la relació que s’estableix amb elements com la terra, la pedra, l’aire o la pols. La peça, acompanyada de vídeos, s’instala a les Naus 1-3, la foneria de Cal Trepat.
La Nau 18 és un espai de projecció de l’obra “The Eye’s Speech –or was it the I Speech?” de Eulàlia Rovira, una narració sobre el culte i la fragilitat de la nostra societat.
Altrament, ’artista Helena Vinent, amb la col•laboració de Ricardo Pérez-Hita, presenta “Error Code: 502 Proxy Error” al Laboratori, un espai del museu que s’obrirà per primer cop al públic de l’Embarrat. L’obra és una videoinstal•lació que explora la visió subjectiva generada pels mitjans digitals. A més, la Nau 4 acull l’obra “Espai reservat” de Maria Monseny i Triquell, un projecte realitzat en el marc del programa de Suport a la Creació de FiraTàrrega. La instal•lació interactiva planteja la voluntat de les persones per mirar —i renunciar— als seus propis privilegis. Finalment, als despatxos comercials de la fàbrica trobem el projecte “Sincronies” de Marc Larré. Un seguit d’escultures i vídeos que investiguen la temporalitat sincrònica i la consciència en el temps.

Accions performatives i concerts
Avui el festival comptarà amb la performance “Error Code: 502 Proxy Error” d’Helena Vinent en col•laboració amb Ricardo Pérez-Hita; el concert electrònic amb música en directe de Borifax; una segona sessió de “La entrega” de BELA i finalitzarà amb el concert visual “A Taste Of Nature”, a càrrec de la violoncel•lista Björt Rúnarsdöttir i l’artista visual Alba G. Corral.

Visites lliures, aforament limitat i activitats amb reserva prèvia
L’excepcionalitat de l’actualitat ha obligat l’organització del festival a adaptar-se a les actuals mesures de restricció i prevenció contra la Covid-19. L’edició actual mantè l’accés i circulació per l’exposició de manera lliure i gratuïta, tot assegurant que es manté l’aforament permès de cada espai en tot moment. El públic pot accedir als debats, performances i concerts havent complimentat prèviament els formularis d’inscripció a través del web de Cultura Tàrrega: www.culturatarrega.cat. En aquesta edició, a diferència de les anteriors edicions, l’Embarrat es veu obligat a prescindir del servei de bar i de restauració.

El festival obre d’11 h a 15 h i de 17 h a 22 h, i comptarà amb els artistes presents a cada espai de 18.30 h a 20 h. Demà continuaran les visites lliures a l’exposició, aquest cop amb la presència dels comissaris, d’11.30 h a 14 h. Dilluns 31 de maig i dimarts 1 de juny, l’exposició quedarà oberta per a visites prèviament concertades.

Petit Embarrat. Un kit per emportar i muntar a casa
En aquesta edició, el Petit Embarrat també s’adapta a les mesures de seguretat actuals. Les  activitats que es portaven a terme a la fàbrica amb els més petits es transformen en un kit per emportar i muntar a casa. El Petit Embarrat proposa el muntatge d’una peça d’art cinètic on la interferència aèria provoca moviment i canvis en l’atmosfera que l’envolta. El kit es pot encomanar al correu informacio@museutrepat.cat o recollir-lo durant les dates del festival a la recepció del Museu Trepat, fins a esgotar existències.

Col•laboració amb Escola d’Arts Ondara
El Museu Trepat i l’Escola d’Arts Ondara de Tàrrega, han col•laborat en aquesta ocasió en el projecte artístic Matriu, elaborat per l’alumnat d’aquest centre de formació artística. L’escola també ha arribat a un acord de voluntariat amb l’Embarrat, el qual acollirà dues alumnes del centre que tindran l’oportunitat de viure el festival des de dins i de manera propera als artistes.

Embarrat està organitzat per l’Ajuntament de Tàrrega i el Museu Fàbrica J. Trepat de Tàrrega, amb la col•laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) de la Diputació de Lleida, el  Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Centre d’Art La Panera de Lleida.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.