Exposició sobre Bonaventura Amigó a l’Arxiu Comarcal de l’Urgell

Commemorant el centenari de la seva mort, l’Arxiu Comarcal de l’Urgell reivindica el llegat de qui també fou altaveu del racionalisme, l’espiritisme o la maçoneria a les terres de Lleida

L’Arxiu Comarcal de l’Urgell, a Tàrrega, acull fins al 30 d’abril una exposició de producció pròpia dedicada al pedagog Bonaventura Amigó i Pellicer (1850 – 1919). Es tracta d’una figura clau per interpretar la història de Tàrrega de principis del segle XX. Nascut a Torà, Amigó deixà empremta a la capital de l’Urgell a partir del 1907, any que començà a exercir de professor titular de l’escola pública. L’any 1913 esdevingué el primer president de l’Associació dels Amics de l’Arbre, entitat que va promoure la creació del Parc de Sant Eloi. Més enllà d’aquest llegat, l’exposició desentranya aspectes desconeguts de la seva trajectòria vital i professional, com que posà en pràctica els corrents renovadors de la pedagogia moderna a més de ser un altaveu del racionalisme, el republicanisme, l’espiritisme o la maçoneria a les terres de Lleida.

La mostra se serveix de plafons divulgatius i inclou nombrosa documentació personal, la recreació d’una aula de l’època i material pedagògic cedit pel Centre d’Experimentació i Interpretació de l’Escola Rural de Catalunya i l’Associació per la Recerca Pedagògica de les Terres de Ponent. El discurs expositiu es completa amb projeccions de la sèrie televisiva Cuore, basada en la novel·la homònima d’Edmundo d’Amicis que fou inspiradora per a la tasca pedagògica del mestre Amigó.

La proposta s’engloba en la commemoració del centenari de la mort de Bonaventura Amigó, efemèride que el passat mes de març es perpetuà al Parc de Sant Eloi amb la descoberta d’una obra escultòrica. En el decurs d’una visita guiada celebrada el passat dimecres, Carles Quevedo, director de l’Arxiu Comarcal de l’Urgell, destacà que el treball de recerca sobre el mestre Amigó ha posat al descobert un intel·lectual que fugia dels dogmes per renovar la societat que li tocà viure. Per la seva part, Raül Palacios, regidor de Cultura, definí Amigó com una figura visionària i polièdrica que cal descobrir i reivindicar. A l’acte també assistí l’actual president dels Amics de l’Arbre, Jaume Aligué (vegeu fotografia 1).

 

Arxiu Comarcal de l’Urgell – Carrer de les Sitges, 4 – TÀRREGA

Horari: De dilluns a divendres, de 9 a 14h i de 15:30 a 18h.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.