Insten al Govern i als grups parlamentaris a impulsar una ”acció de pes” per solucionar el problema ja que el model de Bombers està ”col·lapsat”

16996-1548847971-1400x1400Insten al Govern i als grups parlamentaris a impulsar una ”acció de pes” per solucionar el problema ja que el model de Bombers està ”col·lapsat”

ACN Agramunt / Coll de Nargó .- Almenys una quinzena de parcs de bombers voluntaris dels 22 que hi ha a la demarcació de Lleida estan tancats a partir d’aquest dimecres per falta de personal. Així ho ha assegurat el president de l’Associació de Bombers Voluntaris, Josep Maria Alacalá, que ha instat al Govern i als grups parlamentaris a buscar una ”acció de pes” per solucionar aquesta situació pel fe que el model actual està ”col·lapsat” i la xarxa de parcs ”trencada”. Alguns dels parcs que estan inoperatius són el d’Agramunt (Urgell) i el de Coll de Nargó (Alt Urgell). Ramon Escudé, cap del primer, assegura que la decisió de tancar no els agrada però ”ens hi hem vist forçats” perquè no poden garantir la resolució de les incidències de la zona.
De la trentena de bombers que hi hauria d’haver en un parc com el d’Agramunt només n’hi ha disponibles 7 o 8. Segons Ramon Escudé, aquesta falta de personal fa que no puguin assumir entre el 50 i el 70% de les actuacions per les quals se’ls reclama. ”Jo com a responsable del parc això no ho puc suportar”, lamenta Escudé, que també apunta a la falta de material com una de les causes d’aquesta situació de ”col·lapse”.

En aquest sentit, Escudé assenyala que els bombers voluntaris estan ”desmotivats”, sobretot perquè no disposen d’una assegurança ”digna” equiparable a la dels bombers funcionaris. Això suposa que si tenen un accident no tinguin la mateixa cobertura mèdica que els seus companys professionals tot i desenvolupar la mateixa feina. Escudé recorda que des que va entrar al cos com a bomber voluntari l’any 2001 ja es reclamava aquesta condició i tot i que al 2015 el Govern s’hi va comprometre, a hores d’ara encara no s’ha fet res.

El president de l’Associació de Voluntaris (Asbovoca), Josep Maria Alcalá, s’ha mostrat escèptic en relació a la compareixença que farà aquest dimecres a la tarda el conseller d’Interior, Miquel Buch, al Parlament per explicar el pla 2025 del cos de Bombers. Assegura que ja parteix de ”dades irreals que seran irrealitzables” i per això aposta perquè s’impulsi una ”acció de pes” de tots els grups parlamentaris perquè el model de Bombers ”ha explotat”.

Al conjunt de Catalunya hi ha 76 parcs de bombers voluntaris i segons Alcalá tots viuen una situació de falta d’efectius similar als de Lleida. És per això que en els propers dies es preveuen més tancaments i també accions de protesta del col·lectiu. Des de fa una setmana, els bombers voluntaris ja no assumeixen sortides M1 que són aquelles derivades de plans de prevenció que activa el Govern i que no poden assumir els bombers professionals perquè també fan vaga. Els bombers voluntaris cobren per les hores que s’activen i també les guàrdies, per les quals segons la llei es requereix un mínim de sis efectius permanents.

Des de dilluns que diferents parcs de la demarcació de Lleida estan comunicant per carta als seus ajuntaments que deixaran d’obrir. Són els d’Agramunt, Coll de Nargó, Borges Blanques, Almenar, Seròs, i Torà, entre d’altres. L’alcalde d’Agramunt, Bernat Solé, d’ERC, ha dit que veu legítima la protesta dels bombers però els ha instat a ells i al Departament d’Interior a buscar un acord. Així mateix, també ha traslladat a la direcció general la seva preocupació pel fet que pels plans d’emergències del municipi s’hi preveu l’actuació dels bombers i ara no hi poden comptar.

El cas de Coll de Nargó

El secretari general d’Asbovoca i caporal del parc de Coll de Nargó, Jordi Fabra, ha afirmat que en el cas que siguin activats per un servei d’emergència, l’atendran en funció del personal que en aquell moment estigui disponible al poble, ja que la situació actual impedeix disposar d’equips de guàrdia amb garanties. “No marxem, no tanquem les portes, sinó que més aviat el que passa és que no podem obrir”, ha sentenciat Fabra.

Ara per ara, aquest parc de l’Alt Urgell compta amb catorze voluntaris, dels quals n’hi ha sis o set que estan operatius. Uns efectius, que segons el caporal de l’equipament, són insuficients, ja que haurien d’arribar a ser de 25 o 30 persones. Això implica que en una sortida s’hagi de desplaçar un equip format per tres o fins i tot dos bombers i que no s’hagi arribat a atendre ni un 30 per cent dels serveis pels quals havien estat requerits. Tot i això, el parc ha registrat 120 obertures en un any, el que vol dir, tal com ha lamentat Fabra, que a la pràctica s’està aguantat “les mancances estructurals del cos”.

El secretari s’ASBOVOCA ha definit de “col·lapse operatiu” la situació per la que passa el cos de Bombers i considera que, sobretot en aquelles zones més despoblades, cal replantejar el model. De fet, ara per ara no es pot garantir l’atenció de les emergències que es puguin produir entre Balaguer i la Seu d’Urgell. A més, també ha denunciat que l’equipament no s’ha renovat en els darrers 25 anys, el que implica haver de desplaçar-se amb vehicles que no tenen cinturó de seguretat als seients de darrere.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.