Josep Minguell, nou membre electe de la Reial Acadèmia Catalana de les Belles Arts de Sant Jordi

Un cop hagi pronunciat el discurs d’accés, el pintor passarà a tenir veu i vot en aquesta institució històrica 

Tàrrega, 1 de juny de 2023. – La Reial Acadèmia Catalana de les Belles Arts de Sant Jordi ha elegit al pintor Josep Minguell Cardenyes Cardenyes (Tàrrega, 1959) per formar part del grup de membres numeraris que tenen veu i vot al ple de l’acadèmia. Entre aquests acadèmics, en total una quarantena, s’escullen els membres de la junta de govern. En concret, Minguell ha estat seleccionat per formar part de la secció de pintura i ocuparà la medalla XIII. El nomenament, que és vitalici, ha estat comunicat oficialment el 23 de maig. Ara l’artista ha d’escriure i publicar un discurs d’accés, similar a una tesi.

“Al llarg de la meva carrera professional, sempre he complementat la creació de pintura al fresc amb el pensament i el coneixement. Amb l’entrada a l’acadèmia, faig un pas més enllà en l’estudi i la recerca dels aspectes teòrics i tècnics de la pintura mural”, indica Minguell. L’artista es proposa “aprofundir en el llegat que han deixat els pintors de frescos que m’han precedit” i recorda que “les acadèmies de belles arts tenen el seu origen a Florència, ciutat que va acollir l’Accademia delle arti del disegno, que va ser promoguda per Giorgio Vasari i Vicenzo Borghini i establerta per Cosimo I de Medici”.

La Reial Acadèmia Catalana de les Belles Arts de Sant Jordi és una institució cultural, sense ànim de lucre, amb seu a l’històric edifici de la Llotja de Mar de Barcelona. La seva funció principal és potenciar les belles arts a Catalunya, tant des de l’àmbit de la investigació, legal, formatiu, divulgatiu o de conservació del patrimoni. L’entitat té el seu origen en un decret de 1849 pel qual es van crear les Academias Provinciales de Bellas Artes i neix a partir de l’Escola de Dibuix de Barcelona, impulsada l’any 1775 per la Junta Particular de Comerç de Barcelona en resposta a les sol·licituds d’artistes i intel·lectuals que demanaven la creació d’una acadèmia de belles arts similar a l’establerta a Madrid l’any 1752.

Josep Minguell Cardenyes

Fill i net de pintors al fresc, Josep Minguell Cardenyes és doctor en belles arts i pintor muralista. Està especialitzat en pintura mural al fresc, especialment grans conjunts arquitectònics, sent un dels pocs artistes arreu del món especialitzat en aquesta tècnica pictòrica mil·lenària. El 2022 va ser distingit amb la Creu de Sant Jordi, un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona o entitat per part de la Generalitat de Catalunya.

Al llarg de la seva trajectòria, Minguell ha combinat la pràctica artística amb la recerca. Ha pintat un total de 46 conjunts arquitectònics. Destaquen Santa Maria de l’Alba de Tàrrega (amb 1.000 m2 de frescos), el Palau de la Diputació de Lleida, la facultat de medicina de la Universitat de Lleida, l’església de l’Espluga Calba, el Carme de Sant Joan Despí, Sant Joan de Reus i la Mare de Déu del port de Barcelona.

En l’àmbit acadèmic ha col·laborat amb diverses universitats: la Hawaii Manoa University, l’Accademia di belle arti di Firenze, l’Accademia di belle arti di Carrara, la Universitat de Barcelona, la Universitat Complutense de Madrid, la Universitat de Lleida, la Universitat Politècnica de València i la Waseda University de Tokio.

És autor de diversos articles i del llibre Pintura mural al fresco, estrategias de los pintores (Publicacions de la Universitat de Lleida, 2014) i Crònica d’un pintor de frescos. Tàrrega-Florència (Publicacions de la Universitat de Lleida, 2019).

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.