La calamarsa afecta de ple la collita de pistatxos del Grup Borges a la finca Mas Colom

Aquesta havia de ser la primera gran collita de pistatxos a la Finca Mas Colom de Tàrrega, propietat del Grup Borges.

De fet, abans que passés la tempesta de calamarsa del passat dimecres, s’havia aconseguit una producció d’una tona de festucs per hectàrea. La tempesta però, ha deixat bona part del fruit a terra, i la resta tocat. Així ho ha explicat el president de l’Associació de Cooperació Rural (ACORD), Antoni Pujol “entre un 30 i un 40% de la producció ha caigut de l’arbre i de la resta, entre un 70 i un 80% quedarà tocada perquè la closca encara era tova i no ha protegit el fruit”.
Aquest és el cinquè any d’aquesta plantació, i tot i que les estimacions eren que es podria recollir uns 500 quilos per hectàrea, la realitat és que als arbres hi havia el doble de l’esperat, 1.000 quilos per hectàrea. Recordem que l’any passat ja es va fer una primera collita d’entre 120 i 150 quilos per hectàrea, tot i que la previsió era que encara no es podria collir. Segons Antoni Pujol “això demostra la bona adaptació del cultiu a la zona”
Per la seva part Josep Pont, president de Borges Agricultural & Industrial Nuts (BAIN) ha explicat que tot i que «hem ensopegat amb la mare natura, aquest desastre ens confirma que hi havia una gran collita i ens reafirma més amb el projecte». Josep Pont ha afegit que no és habitual a l’Urgell tenir una calamarsada tant virulenta com la de dimecres va “durar pocs minuts però és que l’agricultura és molt traïdora, de manera que és una ensopegada més moral que econòmica, i el projecte seguirà endavant».
Aquesta finca forma part del Projecte Pistatxo, inclòs al PECT Motors del Segarra-Garrigues que actualment té 200 hectàrees plantades, i la previsió és que l’any vinent la quantitat augmenti fins a 300. El projecte va començar el mes de març de l’any 2015, quan es va plantar 15 hectàrees de pistatxers, amb la previsió que aquest 2020 hi hagués la primera collita de festucs. Un any abans del previst, però, els arbres han començat a donar els seus fruits segons els responsables, gràcies al reg i als fertilitzants i, evidentment, a la bona adaptació que han tingut els arbres a les condicions dels terrenys d’aquesta zona. La previsió és que en quatre o cinc anys s’arribi a la producció d’entre 2.000 i 2.500 quilos de fruit per hectàrea. Tot i que el pistatxer és de creixement lent, la seva vida productiva és d’entre 50 i 60 anys.

Ràdio Tàrrega

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.