La plataforma ‘Salvem els molls de la via’ de Tàrrega insisteix en la compatibilitat de l’estació d’autobusos amb la preservació de la ubicació dels molls

La plataforma ‘Salvem els molls de la via’ ha emès un comunicat on fa un recull d’afirmacions i opinions d’historiadors, experts en patrimoni i gent de la cultura que destaquen la importància patrimonial dels antics molls de la via de Tàrrega. En el mateix, insisteixen en la compatibilitat de l’espai amb la construcció de futura estació d’autobusos. A continuació reproduim el comunicat:
Els molls de la via és un dels pocs conjunts patrimonials ferroviaris de les nostres comarques. El seu estat original i autèntic, permet entendre el caràcter i l’evolució històrica i industrial de Tàrrega. Alhora és un recurs turístic molt útil per explicar la història i la identitat targarines.
Reproduïm algunes de les afirmacions i opinions que historiadors, experts en patrimoni i gent de la cultura han dit sobre aquest espai històric:
Roger Costa Solé, llicenciat en Geografia i Història i tècnic de patrimoni etnològic del Departament de Cultura de la Generalitat, i en Carles Garcia Hermosilla, Director del Museu Industrial del Ter, afirmen a la Revista del Museu Comarcal Urtx. Núm. 10. 1997. “Patrimoni Industrial de l’Urgell”:
“A Tàrrega l’estació conserva encara un conjunt interessant. El més destacable és el moll de càrrega i descàrrega, amb un cobert de fusta i d’estructura de ferro que deu ser de principis de segle i la grua de la que cal que destaquem el seu eix de fusta, fabricada a Wenedsbury, Gran Bretanya”.
Maria Garganté. Doctora en Geografia i Història de l’art. Postgraduada en Museus i Patrimoni, diu:
“Cal ressaltant-ne els valors i la importància de no perdre aquests espais singulars. Ressaltar que “patrimoni” és allò que permet explicar la història i la identitat d’una població, no tan sols els seus monuments. Amb la potència del passat industrial de Tàrrega, és quelcom legítima i plenament defensable, la restauració i preservació d’aquest espai”.
A “Història Gràfica de Tàrrega”. Editat per l’Ajuntament de Tàrrega i el Museu Comarcal de l’Urgell l’any 1997:
“Aquestes instal·lacions s’han convertit en restes d’un passat que ara ja està gairebé oblidat, però que en una època van marcar el futur de la ciutat. La conservació de part d’aquestes restes hauria de ser un homenatge al que va significar per a la ciutat l’arribada del ferrocarril”
La publicació de l’any 2017, “Ruta Industrial de l’Urgell” de l’Ajuntament de Tàrrega descriu aquest recurs turístic així:
“A l’Estació de Tàrrega s’hi van edificar els magatzems del moll de càrrega i descàrrega de mercaderies dels quals actualment se’n conserva l’estructura, com també es va haver de comprar l’antiga grúa Lloyds Fosters Company, fosa a Wednesbury, peça clau per agilitzar la feina de càrrega i descàrrega dels vagons de trens de mercaderies”.
Jaume Espinagosa i Marsà, Director del Museu Comarcal de l’Urgell escriu:
“L’any 1860 s’inaugurà la línia del ferrocarril del Nord entre Lleida – Tàrrega – Manresa que suposà un salt qualitatiu sense precedents per al desenvolupament econòmic i comercial, social i en l’àmbit de les comunicacions viàries i del transport de mercaderies de Tàrrega i la seva àrea d’influència”.
“Al moll de càrrega i descàrrega de mercaderies l’estació targarina per aquells anys s’instal·là una grua que els dos costats de la seva part inferior duu estampat el nom de l’empresa que la va fabricar Lloyds – Foster & Company i el nom la població on estava ubicada Wednesbury, situada a mig camí entre Manchester i Birmingham”.
Opinem que la infraestructura d’una estació d’autobusos com la projectada per la Generalitat, és compatible amb la conservació de l’espai, i la rehabilitació de les estructures i dels elements històrics i patrimonials dels molls de la Via.

Plataforma “Salvem els molls de la via”

Informa Ràdio Tàrrega

Fotografia 1: Els molls de la via abans de l’inici de la rehabilitació. 1997. (Revista Urtx, nº 10 Carles Garcia Hermosilla)

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.