L’actriu Marta Pérez, de T de Teatre, ha dinamitzat els tallers d’interpretació de les lectures dramatitzades d’obres de Manuel de Pedrolo

 

La Regidoria de Cultura de Tàrrega ofereixsessions de lectures dramatitzades de textos teatrals de Manuel de Pedrolo del 24 de gener al 21 de febrer. És una altra de les iniciatives amb què la capital de l’Urgell posa en valor el llegat literari de l’escriptor de L’Aranyó. A més, es dona continuïtat així a la celebració de l’Any Pedrolo, el qual ha commemorat el centenari del seu naixement. Els encarregats de fer les lectures seran alumnes de centres de secundària de Tàrrega: Institut Manuel de Pedrolo; Institut Alfons Costafreda; Col·legi Sant Josep – Vedruna Tàrrega; Escola Pia; i EASD Ondara. La voluntat és apropar als joves les creacions literàries de Pedrolo. Les lectures dramatitzades s’han preparat mitjançant tallers d’interpretació impartits per l’actriu Marta Pérez, una de les components de la companyia T de Teatre. Les sessions, que es presenten com activitat complementària de la Temporada de Teatre de la capital de l’Urgell, tindran lloc a les 8 del vespre, a la Biblioteca Comarcal de Tàrrega, amb entrada gratuïta.

 

Pedrolo fou un autor prolífic que conreà tots els gèneres literaris. La seva producció dramatúrgica és petita en comparació amb la novel·la però deixà títols de gran interès, sobretot en el teatre existencialista i de l’absurd. De mica en mica, abandonà el to metafòric i la seva obra dramàtica s’impregnà de referències directes a la realitat del moment. El cicle de lectures dramatitzades a Tàrrega ha escollit fragments de les obres “Acompanyo qualsevol cos”; “Aquesta nit tanquem”; “Situació bis”; “Cruma” i “D’ara a demà”. Són peces teatrals que desafiaven la censura franquista denunciant l’opressió del poder i la societat tancada de l’època.

 

Programa de lectures

  • Dijous 7 de febrer: “SITUACIÓ BIS” (1958) amb alumnes de l’Institut Alfons Costafreda
  • Dijous 14 de febrer: “CRUMA” (1957) amb alumnes del Col·legi Sant Josep – Vedruna Tàrrega
  • Dijous 21 de febrer: “D’ARA A DEMÀ” (1977) amb alumnes de l’Escola Pia

 Nascut a L’Aranyó, Manuel de Pedrolo (1918 – 1990) residí a Tàrrega durant part de la seva vida. Considerat un dels autors més prolífics de les lletres catalanes, fou novel·lista, poeta, dramaturg i traductor. La seva intenció fou apropar la literatura catalana a tot tipus de lectors i va experimentar amb la novel·la negra, la ciència-ficció o el teatre de l’absurd. El 1979 va ser guardonat amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Durant els darrers mesos, la Regidoria de Cultura de Tàrrega ha evocat amb diversos actes la seva memòria. Així, destacà una exposició a la Sala Marsà en què el públic s’endinsà en l’obra de Pedrolo parant atenció en la seva coneguda novel·la de ciència ficció “Mecanoscrit del Segon Origen”, la qual conté fragments inspirats en paisatges de Tàrrega. D’altra banda, el passat desembre s’edità una singular caixa-llibre titulada “TÀRREGA, CIUTAT DEL MECANOSCRIT – PEDROLO PAS A PAS, MOT A MOT”, treball de recerca de l’estudiós Xavier García.

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.