L’escriptor Josep Vallverdú, homenatjat a Sant Martí de Riucorb 

Ha estat nomenat Fill Adoptiu d’un poble molt vinculat a la seva infantesa en una jornada durant la qual també s’ha reinaugurat la Biblioteca

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha participat aquest diumenge en l’acte d’homenatge a Josep Vallverdú que s’ha celebrat a Sant Martí de Riucorb, localitat molt vinculada a la infantesa de l’escriptor i que aquest diumenge l’ha nomenat Fill Adoptiu.

Talarn ha estat rebut a l’Ajuntament per l’alcalde, Gerard Balcells; per Serafí Bori, representant de la comissió organitzadora; Bernat Solé, delegat territorial del Govern de la Generalitat a Lleida; Albert Turull, director dels Serveis Territorials de Cultura; la filòloga Carme Vidal i Huguet; el periodista i escriptor Lluís Foix; i el mateix Josep Vallverdú, que ha signat al Llibre d’Honor de l’Ajuntament.

A continuació s’ha procedit a la reinauguració de la Biblioteca que du el nom de l’escriptor, amb la descoberta de la placa commemorativa a càrrec de l’alcalde i de Josep Vallverdú. Posteriorment s’han traslladat a la Sala del Foment, escenari de l’acte acte acadèmic i de nomenament del Josep Vallverdú com a Fill Adoptiu de Sant Martí de Riucorb, durant el qual s’han produït els diferents parlaments.

Joan Talarn ha expressat la seva satisfacció pel fet de participar en un acte ple de significació com és el nomenament de Fill Adoptiu d’un poble, la màxima distinció que pot concedir un ajuntament juntament amb el títol de Fill Predilecte.

Centrant-se en la figura de Josep Vallverdú, Joan Talarn s’ha referit a l’escriptor com “una persona tan estimada arreu de casa nostra, dotada d’una capacitat d’absorció per a les coses de la cultura fora del corrent i dominada per una curiositat intel·lectual, que sembla no tenir límit”.

Una figura, ha afegit Talarn, en la que destaca la seva capacitat creadora polièdrica, una faceta, però, que el president ha volgut deixar en segon pla per centrar-se en el Vallverdú “cívic i home de país, pròxim i compromès: l’intel·lectual. Perquè Josep Vallverdú és aquell escriptor-intel·lectual al servei de la veritat, de la justícia i de la llibertat de pensament, perquè ell no es deu a cap altra força que la de les pròpies conviccions”. Una faceta, aquesta, que s’ha materialitzat en els seus articles periodístics, que el situen a l’alçada de Pujols, Ors, Pla o Fuster per la seva capacitat d’arribar al gran públic a través de diaris i de publicacions seriades, i per fer-ho proposant “idees i estratègies que han de servir al conjunt de la societat per explicar aquests canvis, adaptar-s’hi i projectar les diferents expectatives de futur”.

El president de la Diputació ha volgut tenir un record final pel Vallverdú memorialista, el que “entén la memòria com una part essencial de la cultura, i que al seu volum ‘Despullat i a les golfes’ immortalitza per sempre més aquest vostre poble de Sant Martí de Riucorb”.

Per la seva part, Vallverdú ha explicat que els anys infantils eren deliciosos a Sant Martí, de Riucorb, on “passava moltes hores a la casa del meu padrí, que era tota per a mi, i a les golfes, llegia i dibuixava”, de recordat. Per tot plegat, ha dit que el nomenament de Fill Adoptiu es “ben bé com una rifa per a mi”, perquè “és la meva terra”.

La jornada ha acabat amb el lliurament d’una placa a l’escriptor i amb una visita a l’exposició de dibuixos de Josep Vallverdú.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.