L’estrena de la col·lecció Quaderns del Museu Tàrrega Urgell obre el cicle d’activitats de Sant Jordi al municipi

Tàrrega esdevé aparador de novetats editorials dins el cicle de Sant Jordi que es desenvoluparà fins al 7 de maig. És un extens i atractiu programa d’activitats literàries sota la coordinació de la Regidoria de Cultura. “A més de les arts escèniques i la música, continuem apostant també per les lletres com a bàlsam per fer front a la crisi de la pandèmia”, destaca el regidor de Cultura, Carlos Vílchez. Els actes s’ajusten als protocols sanitaris amb format reduït, aforament limitat i reserva prèvia.

Jueus contra hospitalers. La sentència arbitral de Poblet (1340) 

L’estrena de la Col·lecció Quaderns del Museu Tàrrega Urgell, dedicada a la recerca històrica, ha encapçalat el calendari en un acte de presentació celebrat el divendres 16 d’abril a les Sales Nobles de l’equipament. El primer volum de la sèrie és un estudi de Josep Xavier Muntané Santiveri que indaga en les relacions socials i econòmiques entre jueus i l’orde religiosa militar dels hospitalers al segle XIV. L’autor s’ha basat en el procés judicial que enfrontà el jueu targarí Moixé Natan contra membres de l’orde cristià.

El llegat de Pedrolo com a traductor

D’altra banda, Pagès Editors portarà a Tàrrega el dimecres 21 d’abril l’obra Torno on vaig néixer, que treu a la llum traduccions inèdites de Manuel de Pedrolo sobre poemes d’autors anglesos, francesos, italians i nord-americans. Els textos foren localitzats a la casa de l’escriptor a Tàrrega el 2014 de manera casual. Són originals mecanografiats i/o manuscrits de 146 traduccions de poemes d’autors contemporanis, que atorguen una nova dimensió a la faceta traductora i poètica de Pedrolo. Les traduccions surten al carrer amb edició a cura d’Alba Pijuan Vallverdú, Doctora en Teoria de la Traducció i experta en la tasca traductora de Pedrolo (actualment és l’alcaldessa de Tàrrega). La presentació tindrà lloc al Teatre Ateneu, a les 7 de la tarda.

re nom propi targarí de la programació és el pintor Josep Minguell, que exhibirà a la Sala Marsà una síntesi del seu destacat treball internacional com a muralistaL’exposició complementa el seu llibre de recent publicació Crònica d’un pintor de frescos · Tàrrega – Florència. El públic podrà reviure, per exemple, les vivències de l’artista pintant dalt les bastides els espectaculars murals que decoren l’Església de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega. Una magnífica oportunitat per recórrer les obres d’un creador singular en l’especialitat de la pintura al fresc. La mostra s’obrirà el dijous 22 d’abril, a les 7 de la tarda, i romandrà oberta fins al 16 de maig.

El divendres 23 d’abril, Tàrrega no faltarà a la cita amb el Mercat de Sant Jordi. S’hi aplicaran les mesures excepcionals per garantir el compliment dels protocols sanitaris. Així, i per evitar aglomeracions, s’habilitaran dos espais diferenciats durant tot el dia, de 9 del matí a 9 del vespre: el Carrer del Carme acollirà les parades de llibreries i floristeries amb novetats editorials i roses naturals mentre que la Plaça del Carme aplegarà els estands d’entitats, associacions i altres activitats. Ho organitza la Regidoria de Promoció Econòmica.

que fa a l’autor que Tàrrega convida cada any com a protagonista del cicle Col·loquis a Thäs’homenatjarà enguany l’obra de l’escriptor Pere Rovira (Vila-seca, 1947). Poeta, novel·lista, traductor i assagista, Pere Rovira és professor emèrit de la Universitat de Lleida, on ha treballat durant més de trenta anys impartint poesia moderna. La Regidoria de Cultura convocarà diferents escriptors i representants de les lletres per analitzar l’obra de l’autor. El simposi es desenvoluparà el dissabte 24 d’abril, a partir de 2/4 d’11 del matí, a la terrassa del Museu Tàrrega Urgell. També s’avançarà una antologia de 41 poemes de Pere Rovira publicada expressament per a l’ocasió.

El mateix dissabte 24, a 2/4 de 12 del migdia, els petits de casa tindran una cita amb l’Hora del Conte a la Biblioteca Pública Germanes Güell. L’activitat, que vol fomentar l’hàbit de la lectura entre els infants, se centrarà en el relat El drac del riu escenificat per Eva González.

El Museu Tàrrega Urgell renova l’aliança amb l’Arxiu Comarcal de l’Urgell per publicar un nou número d’URTX – Revista d’Humanitats de l’Urgell, el que ja fa 35 de la col·lecció. El volum inclourà un monogràfic sobre perspectives de futur de la cultura en el segle XXI. La presentació s’ha programat per al dimecres 5 de maig, a les 7 de la tarda, a la Nau 18 del Museu Trepat, amb la intervenció de Clara Arbués, directora tècnica del Museu Episcopal d’Urgell.

El cicle de Sant Jordi a Tàrrega es tancarà el divendres 7 de maig amb la presentació, organitzada pel col·lectiu Vinyartístics, del llibre Batre records de la periodista i escriptora Anna Sàez (Editorial Fonoll), en què selecciona una seixantena dels seus articles publicats a la contraportada del diari Segre. L’acte tindrà lloc a 2/4 de 8 del vespre, a la Biblioteca Pública Germanes Güell i comptarà amb la participació de l’escriptora targarina Montserrat Aloy.

Les inscripcions prèvies per assistir als actes es poden efectuar, de manera gratuïta, omplint el formulari respectiu a culturatarrega.cat/santjordi, excepte els dos actes de la Biblioteca Germanes Güell (973 500 428)

Informa Ràdio Tàrrega

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.