Més de 600 escolars de Tàrrega participen en tallers sobre les danses tradicionals de la ciutat

tradicioMés de 600 escolars de primària de Tàrrega participen aquests dies en tallers formatius per donar a conèixer les danses tradicionals de la ciutat, en concret l’Eixida i el Ball de Bastons. La iniciativa, fruit de l’Associació Guixanet amb suport de l’Ajuntament de Tàrrega i col·laboració de l’Esbart Albada, vol transmetre el patrimoni folklòric local a les noves generacions. De fet, els nens i nenes que aprenen les coreografies en aquests tallers també participaran a l’Eixideta, una cercavila infantil de cultura popular que tindrà lloc el dijous 12 de maig en el marc de la Festa Major de la capital de l’Urgell.

Tallers als cinc col·legis de la ciutat

Els tallers s’adrecen a l’alumnat de tercer a sisè curs d’educació primària de les escoles de la ciutat: Jacint Verdaguer, Àngel Guimerà, Maria Mercè Marçal, Col·legi Sant Josep i Escola Pia. Monitors de Quàlia imparteixen els tallers a partir de l’assessorament rebut per part de l’Esbart Albada de Tàrrega. L’activitat també s’emmarca dins el Pla Educatiu d’Entorn de la Regidoria d’Ensenyament. Val a dir que, també per a potenciar entre els infants el coneixement de les tradicions targarines, es distribuí l’any passat material didàctic basat en elements del folklore local: des de símbols com l’escut o l’Àliga fins a gegants, nans i bestiari. Es pretén així garantir el relleu generacional perquè aquestes tradicions perdurin en el temps.

L’Eixideta de Festa Major

La cercavila infantil coneguda com Eixideta tindrà lloc el dijous 12 de maig, a 2/4 de 7 de la tarda, des de la Plaça Major. La celebració s’obrirà amb la tronada que marcava antigament l’inici de la Festa Major i que es recuperà fa dos anys. Al seguici participaran els Targalets, la Coral Infantil Mestre Güell, els Petits Diables de BAT, els Bastoners Petits de l’Esbart Albada, les Arquets i els Gegantons de les escoles, fent costat als Nans, La Fal·lera Gegantera i els Grallers de la Barra. Després de recórrer els carrers del centre de la ciutat, l’itinerari finalitzarà de nou a la Plaça Major, on els menuts oferiran la seva versió de l’Eixida, la dansa típica de Tàrrega. Tot seguit, a 2/4 de 9 del vespre, la Festa Major de Tàrrega donarà pas al pregó que pronunciarà a la Casa Consistorial el tècnic targarí de bàsquet Jaume Ponsarnau, obrint oficialment la celebració, la qual s’allargarà fins al 16 de maig.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.