Nova crida solidària del Gran Recapte d’Aliments a Tàrrega mitjançant la recollida d’aliments i aportacions econòmiques

La 14a edició se celebrarà el 25 i 26 de novembre en els supermercats habituals

Tàrrega se suma un any més a la campanya solidària del Gran Recapte d’Aliments, la qual cerca la col·laboració ciutadana per nodrir el Banc d’Aliments i cobrir així les necessitats bàsiques de les persones més vulnerables. Amb 13 edicions celebrades, des de l’any 2009, el Gran Recapte s’ha consolidat com una de les grans fites solidàries de Catalunya. Els gairebé 5 milions d’aliments que s’aconsegueixen, permeten proveir a les entitats d’aliments bàsics com la llet, l’oli o les conserves per un període aproximat de tres mesos. Productes d’higiene personal i per a la neteja de la llar, oli, conserves de peix, llegums cuits, farina, sucre, brou o galetes són els productes més demandats pel Magatzem d’Aliments Solidaris (MAS) de Tàrrega si bé s’acceptaran altres oferiments.

Enguany se celebrarà la 14a edició del Gran Recapte en un format mixt: es manté la recollida monetària que es va iniciar amb la pandèmia i torna la recollida física d’aliments i la participació activa del voluntariat. Els 25 i 26 de novembre tindrà lloc la recollida física d’aliments a diferents supermercats i mercats de tot Catalunya (s’afegirà el diumenge 27 en aquells establiments que estiguin oberts). Els punts de recollida a Tàrrega són els supermercats Caprabo (2 establiments), PlusFresc, Esclat, Condis i BonÀrea. També es podran fer donacions monetàries a les caixes dels establiments adherits (als quals cal afegir-hi Lidl i Mercadona) i al web www.granrecapte.com fins al 6 de desembre.

El voluntariat, un altre dels puntals de la convocatòria

L’objectiu de la campanya és informar i sensibilitzar a la ciutadania de Catalunya sobre la realitat de la pobresa alimentària al nostre entorn, per afavorir la donació d’aliments i, alhora, promoure una col·laboració continuada amb els Bancs dels Aliments al llarg de l’any.

Junt amb les aportacions ciutadanes, el voluntariat és fonamental per tirar endavant aquesta iniciativa. Si alguna persona s’hi vol afegir, encara hi és a temps: per telèfon (Cartaes: 973 314 079), missatges de Whatsapp (Ajuntament: 608 609 508) o correu electrònic (alimentssolidaris@tarrega.cat). Es preveu també la participació de centres escolars i d’atenció social i de lleure que s’han interessat per a participar com a voluntariat als punts de recollida o en la classificació de productes de la setmana posterior.

El Gran Recapte 2021 va recollir a Catalunya més de 3.653.752 euros que van ser traduïts a aliments gràcies a les més de 8.000 persones voluntàries presents a més de 3.000 punts de recollida. Oli, llet i conserves (peix i verdures) son els productes més demandats. L’any passat els Bancs dels Aliments de Catalunya van distribuir 33.683.229 quilos d’aliments que, a través de 674 entitats, van fer arribar a 255.413 persones mensualment.

L’actual context d’inflació

Els Bancs dels Aliments catalans es troben en una situació delicada arran de l’actual context d’inflació. El preu dels aliments bàsics ha anat incrementant al llarg de l’any, fins a situar la inflació interanual el mes d’agost, en un 10,2% a Catalunya; si ens centrem en la partida d’aliments i begudes no alcohòliques, l’increment de preus és del 13,8% (dades INE agost 2022). Alguns dels productes que han patit les majors pujades de preus han estat els bàsics com l’oli de llavors (67%), oli d’oliva (11,6%) , la llet (19,7%), els ous (19,9%), les farines (33,8%) o els aliments infantils (12,6%). Això ha desajustat el pressupost dels Bancs dels Aliments i consegüentment, s’ha hagut de readaptar la quantitat d’aliments distribuïts per persona i mes.

D’altra banda, la progressiva pèrdua de poder adquisitiu per part de les famílies els aboca a una major inseguretat a l’hora de garantir l’accés a una alimentació saludable. Una campanya com el Gran Recapte és essencial perquè els Bancs dels Aliments puguin omplir el rebost i tenir assegurada la distribució, els propers mesos, de productes tan necessaris com la llet, l’oli o les conserves de peix i verdures.

Suport clau per a una setantena de famílies

El Magatzem d’Aliments Solidaris (MAS) de Tàrrega, actualment gestionat per l’empresa d’inserció social Cartaes, cobreix en aquests moments les necessitats alimentàries bàsiques d’una setantena de famílies amb pocs recursos (175 persones) si bé en el decurs de l’any 2022 ha atès gairebé mig miler de persones de 182 unitats familiars diferents. Les fonts de proveïment habituals procedeixen del Fons Espanyol de Garantia Agrària, el Banc d’Aliments de Lleida, el Gran Recapte, donacions d’establiments comercials i compra directa per part del consistori, que cada any destina una partida del pressupost municipal per completar la cistella bàsica.

Més presència a les xarxes socials

En motiu de la celebració del Gran Recapte d’Aliments i amb la recent adjudicació de la gestió del servei a l’empresa d’inserció social Cartaes, el MAS Tàrrega estrena compte a Instagram (@mastarrega) per tal de donar a conèixer la seva activitat i les campanyes que impulsa el Banc d’Aliments de Catalunya, alhora que vol incidir en informació que ajudi la ciutadania a lluitar contra el malbaratament alimentari. Així doncs, el Magatzem d’Aliments Solidaris incrementa la seva presència a les xarxes socials, ja que també és present a Twitter (@MAStarrega) i Facebook (@MAStarrega); canals que es reforcen a través dels comptes de l’àrea d’Acció Social de l’Ajuntament de Tàrrega i de Cartaes.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.