Ponent Coopera organitza una jornada per lluitar contra el despoblament rural a través de l’Economia Social i Solidària

Una trentena d’agents del territori vinculats a l’economia social i el cooperativisme s’han trobat aquest matí al Viver d’Empreses de Tàrrega en motiu de la setena Taula Territorial.

El despoblament és un dels principals problemes als que s’enfronten els pobles de la demarcació de Lleida. La prestació de serveis té cada vegada menys cobertura a localitats on els seus habitants no es queden a viure degut a la manca d’oportunitats i a l’envelliment. És per aquest motiu, que aquest matí el despoblament ha centrat la setena Taula Territorial de l’Ateneu Cooperatiu de les terres de Lleida, que ha aplegat a més d’una trentena d’agents del territori vinculats a l’economia social i el cooperativisme.

La primera part de la trobada de la Taula Territorial ha girat entorn a la presentació dels resultats de la feina feta durant l’any passat i la presentació dels principals eixos estratègics que Ponent Coopera té per aquest any, com la promoció del model cooperatiu, el desenvolupament local, la intercooperació i xarxa, la creació de noves cooperatives i l’educació.

Acte seguit s’han realitzat dues ponències per repensar la ruralitat des de les alternatives. S’ha posat el focus a la localitat, al territori, i a tot allò que es pugui construir des del territori, sortint de les dinàmiques capitalistes, competitives i agressives. Pensant-ho des de l’economia solidària, la transformació social, cultural i personal. Josep Manel Busqueta, economista i pastisser, ha realitzat un ampli anàlisi de les causes i els efectes del despoblament rural, quins han estat els factors socioeconòmics a les zones rurals i la seva evolució. Busqueta ha afirmat que « la política pública ha reduït les zones rurals a subministradores de recursos i de renda per a la ciutat i/o la indústria i que malgrat el seu franc retrocés, la vida de les persones i la sostenibilitat del planeta depenen del món rural».Ivan Miró, sociòleg i investigador, membre de la cooperativa La Ciutat Invisible, ha realitzat la segona xerrada centrada en explicar com la concertació publico-cooperativa-comunitària pot ser una eina pel desenvolupament local de les zones rurals.

Per acabar s’han realitzat grups de treball sobre l’habitatge, el treball de cures, la mobilitat, l’educació i el consum, per tal d’identificar recursos i oportunitats de l’Economia Social i Solidària en les zones rurals, que siguin clau per al repoblament. La cloenda de l’acte ha estat a càrrec del senyor Vidal Vidal, nou director dels serveis territorials de Lleida del departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.