Publiquen la biografia de l’artista Dúnia Lorda Vidal en forma de conte didàctic

Setè volum de la col·lecció que apropa als infants la trajectòria de dones destacades de la ciutat · La capital de l’Urgell continua omplint el buit de bibliografia en aquest àmbit

La col·lecció de llibres On són les dones targarines continua creixent. Avui dimarts l’Ajuntament de Tàrrega ha presentat a la Biblioteca Comarcal el setè volum, dedicat a la il·lustradora i pintora Dúnia Lorda Vidal (1964 – 1999). Amb aquesta iniciativa editorial, la Regidoria d’Igualtat posa de relleu la trajectòria vital i professional de dones targarines, tant d’origen com d’adopció, que destacaren en els seus àmbits. El nou llibre treu a la llum la contribució de Dúnia Lorda Vidal en els camps de la pintura i l’obra gràfica, en especial al diari ‘Avui’, on desenvolupà bona part de la seva feina. A l’igual que en els lliuraments anteriors, la biografia es presenta en forma de conte. La intenció és apropar didàcticament als infants el perfil de les dones ressenyades.

L’autora del text és Maria Roser Oliva Llobet, que ha fet una recerca mitjançant entrevistes amb familiars, amics i companys de treball vint anys després de la mort de la Dúnia. De l’artista, Oliva ha destacat “la seva enorme creativitat i caràcter entusiasta”. Els textos s’acompanyen de dibuixos de Mireya González Escolà. Per la seva part, la regidora d’Igualtat, Assumpta Pijuan Tarragó, ha assenyalat que “Tàrrega anem omplint el buit de bibliografia existent sobre personatges femenins destacats de la nostra ciutat”. L’edil també ha manifestat que “tot i que la Dúnia morí molt jove, deixà un gran llegat artístic”. A la presentació no ha faltat la mare de la Dúnia, l’escriptora Josefina Vidal, que també és protagonista d’un altre dels llibres de la mateixa col·lecció. Vidal ha expressat la seva satisfacció per l’homenatge a la seva filla, a la qual recorda com “una dona molt independent, profunda, comunicativa i apassionada per la pintura”. Altres familiars presents a l’acte han estat els germans Isabel-Clara i Raimon junt amb la tieta Pilarín Lorda.

Perfil de Dúnia Lorda Vidal

Dúnia Lorda Vidal era filla de la poetessa i política targarina Josefina Vidal Morera i del polític i crític literari Felipe Lorda Alaiz, a més de fillola de l’escriptor holandès Cees Nooteboom. Va néixer a Hilversum (Holanda) l’any 1964. El pare era professor de llengua i literatura a la Universitat d’Amsterdam i la mare treballà a Ràdio Wereldomroep, la Universitat de Groninga i l’Ajuntament d’Amsterdam. La família va tornar a Catalunya l’any 1977 i es va establir a Barcelona. La Dúnia va començar a pintar des de ben joveneta. Va estudiar a l’Escola Isabel de Villena de Barcelona, on va conèixer el pintor Joan Vila Grau, que va reconèixer la seva vàlua. Es va llicenciar en Belles Arts a la Universitat de Barcelona l’any 1988. Va treballar com a il·lustradora i dissenyadora gràfica al diari ‘Avui’ sense abandonar mai la seva faceta de pintora. El seu talent artístic i creatiu també va quedar plasmat en il·lustracions de llibres, portades de discos, logotips, storyboards,… L’any 1995 se li va diagnosticar un càncer i malgrat la malaltia va continuar treballant al diari i pintant. Va morir l’any 1999 a l’edat de 34 anys.

On són les dones targarines?

La col·lecció de llibres On són les dones targarines s’obrí amb un primer volum sobre la docent i activista cultural Alba Güell Roca (1900 – 1997), al qual seguiren els números dedicats a l’actriu i locutora Pilarín Minguell Pont (1926); la llevadora Maria Bernades Guardiola (1900 – 2000); l’escriptora i política Josefina Vidal Morera (1932); l’artista conceptual Olga L.Pijoan (1952 – 1997) i les germanes llibreteres Rosina (1921 – 2010) i Maria Teresa (1924 – 2012) Pera Güell.

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.