Tàrrega acull una exposició sobre el fenomen del bandolerisme a l’Urgell entre els segles XV i XVII

La mostra és fruit d’una extensa recerca que desmitifica els tòpics associats a aquests personatges històrics

L’Arxiu Comarcal de l’Urgell (ACUR), al nucli antic de Tàrrega, va inaugurar el dimecres una exposició de producció pròpia que indaga en el fenomen del bandolerisme al territori entre els segles XV i XVII. La mostra es basa en un extens treball de recerca històrica gràcies a la qual han sortit a la llum fets i persones que van marcar una època a la comarca. El públic viatja enrere en el temps gràcies a un conjunt de plafons informatius, audiovisuals i il·lustracions disposades en el marc d’una acurada escenografia que ocupa tota la sala principal de l’edifici. Per això, la visita a l’exposició es pot considerar “una experiència immersiva”, tal i com ha assenyalat el director de l’ACUR, Carles Quevedo.

“Rixes, bregues i parcialitats. Bandolers a Tàrrega i l’Urgell (1472-1652)” desmitifica la imatge estereotipada d’aquests personatges, sovint falsament associats a la lluita entre rics i pobres. En el cas de l’Urgell, el bandolerisme va sorgir com a conseqüència de les disputes entre senyors i famílies poderoses locals, que contractaven hosts i quadrilles per atacar els seus rivals en l’escena econòmica, social i política del moment. El resultat: petites guerres feudals, revenges i episodis violents en què també s’hi veien involucrats cavallers i batlles corruptes. La vila medieval de Tàrrega, per exemple, va tenir dos bàndols enfrontats, els “Palaus” i els “Olamaros”.

L’exposició de l’ACUR, però, posa el focus principal en la disputa entre Pere Altarriba i la nissaga dels Navès, un conflicte enquistat a Belianes que va donar peu a un sagnant enfrontament l’any 1591 al poble veí de Maldà. Aquí fou on els Altarriba es van revenjar d’una traïció que va cometre el també bandoler Bernat de Guimerà, causant fins a set víctimes mortals. Una trama novel·lesca que es fonamenta en documents i testimonis reals de l’època, narrats amb detall a l’exposició. Carles Quevedo, director de l’ACUR, ha impulsat la iniciativa amb l’ajut dels textos de Miquel Àngel Farré, la documentació de Jacinto Bonales i les il·lustracions d’Oriol Garcia. A l’acte inaugural d’avui també han assistit el president del Consell Comarcal de l’Urgell, Gerard Balcells, i el regidor de Ciutadania, Xavier Rossell-Aparicio (vegeu fotografia).

La mostra, que compta amb suport de l’Ajuntament de Tàrrega, romandrà oberta fins al 29 de gener i es completarà amb un llibre que veurà la llum en el decurs del mes vinent. En paral·lel, el Consell Comarcal de l’Urgell ha editat una nova sèrie de guies turístiques on es ressenyen els indrets del territori lligats al fenomen del bandolerisme.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.