Tàrrega cedeix set peces arquitectòniques de gran valor històric a l’Espai Montesquiu, nova sala museística de Vallbona de les Monges  

 

Signatura de l'acord entre Tàrrega i Vallbona de les Monges (2)Elements del romànic i del gòtic que formen part del Fons Piquer – Jover, donat en el seu moment al museu targarí · Vestigis que ara s’exposaran per primera vegada al públic

L’Ajuntament de Tàrrega ha cedit en dipòsit al municipi de Vallbona de les Monges set peces arquitectòniques de gran valor que figuren al fons del Museu Comarcal de l’Urgell. Aquests elements patrimonials s’exhibiran a partir d’aquest cap de setmana en el nou Espai Montesquiu que impulsa l’Ajuntament de Vallbona de les Monges. Habilitat a l’edifici de l’antic hospital del monestir, el nou aparador museístic divulgarà els orígens del poble de Montesquiu, el qual s’abandonà per les disposicions del Concili de Trento i donà peu a l’actual poble de Vallbona de les Monges. Les peces cedides des de Tàrrega ajudaran a completar el discurs museístic de la nova sala permanent.

 

Les peces formen part del Fons Piquer – Jover

El conveni de dipòsit l’han signat l’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló; l’alcalde de Vallbona de les Monges, Ramon Bergadà; i el director tècnic del Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega, Oriol Saula (vegeu fotografies). L’acte de signatura ha tingut lloc a la Casa Consistorial de la capital de l’Urgell. Els elements cedits foren dipositats l’any 2003 al Museu Comarcal de l’Urgell per part de Rosa Maria Piquer, filla del pedagog i investigador Josep-Joan Piquer i Jover, el qual va dur a terme una significativa tasca de preservació de patrimoni històric a la zona de Vallbona de les Monges. És l’anomenat Fons Piquer – Jover, que tot i el seu interès no s’exposava per manca d’espai al museu targarí. Ara, gràcies a l’acord assolit, el públic en podrà gaudir per primera vegada.

 

Exponents històrics del romànic i el gòtic

Els elements cedits, de les èpoques del romànic i del gòtic, són piques baptismals, capitells, una estela funerària i una clau de volta. Algunes d’aquestes peces contenen motius decoratius de valor singular. A la cessió també s’ha inclòs un banc de missa de l’any 1797. L’alcalde de Vallbona de les Monges, Ramon Bergadà, ha agraït la bona entesa amb la capital de l’Urgell per poder ampliar el patrimoni que integrarà l’Espai Montesquiu. Per la seva part, l’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, ha valorat molt positivament el retorn de les peces al seu lloc de procedència contribuint a fer realitat un nou atractiu museístic per a la comarca de l’Urgell. L’Espai Montesquiu de Vallbona de les Monges obrirà les portes el diumenge 24 de març a les 12 del migdia.

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.