Tàrrega commemorarà 40 anys d’ajuntaments democràtics amb un llibre, un documental i un acte institucional

IMATGE D'ARXIU · Eleccions municipals a Tàrrega l'any 1979 · Foto CalafellEl consistori du a terme un extens treball de recerca sobre les primeres eleccions municipals de l’any 1979 · El dia 5 de maig, reconeixement als regidors i les regidores de les últimes quatre dècades

Amb motiu del 40è aniversari de les primeres eleccions municipals democràtiques després de la dictadura franquista, l’Ajuntament de Tàrrega prepara un programa commemoratiu que es desenvoluparà des del maig vinent i fins a l’any 2020. Coordinades per la Regidoria de Cultura, les activitats conjugaran la recerca històrica, la divulgació i els homenatges institucionals. El 3 d’abril del 1979 es van celebrar les primeres eleccions democràtiques municipals des del restabliment de la democràcia. Des de llavors s’han succeït 10 legislatures i, en el cas de Tàrrega, 104 regidors i regidores que amb el seu compromís han portat la veu de la ciutadania a la Casa Consistorial. Les especificitats de com es va viure a Tàrrega el període de transició des de la mort del dictador (1975) fins a les primeres eleccions municipals (1979) esdevindran objecte d’estudi a partir d’una recerca històrica centrada en fonts d’arxiu i entrevistes. El resultat de la recerca veurà la llum a finals del present any 2019 mitjançant la publicació del número 50 de la Col·lecció Natan que edita l’Ajuntament de Tàrrega. S’hi tractaran temes com la constitució dels partits polítics o la participació política per part de la societat civil.

Divulgar una memòria que s’esvaeix

44 anys després del final de la dictadura, les persones protagonistes del canvi democràtic comptem amb edats avançades, i algunes ja no hi són. Recollir i divulgar la memòria dels protagonistes locals d’aquest moment fundacional de la democràcia a escala local és un dels objectius d’aquest projecte, que recollirà a través d’entrevistes la memòria dels primeres regidors, regidores i protagonistes de la societat civil que van fer possible el canvi. Amb l’objectiu de divulgar la memòria d’aquest període, s’editarà també un documental recollint les moltes veus que donen testimoni de com s’aconseguí apuntalar la democràcia.

Tret de sortida: diumenge 5 de maig

L’inici de la programació s’ha fixat per al diumenge 5 de maig, quan se celebrarà al Teatre Ateneu un acte de reconeixement als regidors i les regidores del consistori targarí de les darreres quatre dècades. La convocatòria inclourà una conferència i dues taules rodones, en una de les quals es posarà en valor la tasca de les dones regidores. Oportunament s’informarà del contingut complet de l’acte. Val a dir que l’Ajuntament de Tàrrega ja commemorà el 2004 els 25 anys d’ajuntaments democràtics. Ara, quinze anys després, l’efemèride es recordarà de nou.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.