Tàrrega dedicarà el cicle literari de Sant Jordi al poeta guissonenc Jordi Pàmias

La Regidoria de Cultura oferirà una xerrada i recital sobre l’autor el divendres 21 d’abril amb participació de destacats escriptors i acadèmics

La Regidoria de Cultura de Tàrrega dedicarà els actes literaris del Sant Jordi d’enguany al poeta Jordi Pàmias (Guissona, 1938). La capital de l’Urgell dona continuïtat així als cicles monogràfics sobre autors contemporanis dissenyats per l’expert literari Xavier García sota el nom de “Col·loquis a Thä”. En aquesta ocasió, el divendres 21 d’abril es desenvoluparan un seguit d’actes posant de relleu l’obra poètica editada per aquest autor guissonenc, considerat una de les veus més representatives de la seva generació i un referent per als nous autors.

“Col·loquis a Thä”, seguint el camí encetat l’any passat, tornarà a arribar als centres educatius, ja que Jordi Pàmias serà protagonista del col·loqui i recital que oferirà el també poeta Amat Baró a alumnat de secundària dels centres Manuel de Pedrolo, Alfons Costafreda i Vedruna Tàrrega. Després, a les 7 de la tarda, la Biblioteca Pública de Tàrrega – Germanes Güell acollirà una conferència de Xavier Macià sobre el poeta i un recital dels seus versos a càrrec de l’autor guissonenc.

Pàmias és membre i soci d’honor de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i del PEN català. La seva obra poètica oscil·la entre l’ètica i l’estètica i està construïda amb una gran varietat de fórmules expressives i concebuda des d’una visió depurada i estilitzada de les successives etapes de la vida i dels éssers humans. Pàmias ha estat un dels descobridors de la tradició poètica de les terres de Ponent i ha fet de pont entre les antigues i les noves generacions de poetes lleidatans. Al llarg de la seva carrera, el poeta de Guissona ha rebut nombrosos guardons literaris: el Premi Joan Salvat Papasseit 1969, el Premi Carles Riba 1978, el Premi Vicent Andrés Estellés 1985, el Premi Miquel de Palol 2001, el Premi Josep M. Llompart 2002, el Premi Jaume Fuster 2017 o el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya 2018. A més a més, el 1999 fou distingit amb la Creu de Sant Jordi.

Mercat de Roses i Llibres el dissabte 22 d’abril i diumenge 23 d’abril al matí.

Al mateix temps, amb motiu de la Diada de Sant Jordi, no faltarà el tradicional Mercat de Roses i Llibres organitzat per la Regidoria de Promoció Econòmica. El carrer del Carme i la plaça del Carme (El Pati) aplegaran una trentena llarga de parades. Enguany, la iniciativa es desenvoluparà el dissabte 22 d’abril en horari comercial, de 10 del matí a 8 del vespre, i el diumenge 23 d’abril al matí, de 10 del matí a 2 de la tarda. El públic assistent hi trobarà llibreries amb novetats editorials, una àmplia varietat de roses i entitats sense ànim de lucre de caire social i cultural. També hi serà present una parada de l’Ajuntament de Tàrrega amb publicacions pròpies.

Calendari d’actes literaris del 15 al 27 d’abril

El calendari d’actes literaris a Tàrrega ja s’obrirà aquest dissabte 15 d’abril (11 h) amb la presentació del nou conte de l’Associació Cultural Guixanet: Els Targalets i el Mas de Colom. L’acte tindrà lloc justament a l’emplaçament del Grup Borges que apareix en aquest relat obra de Marcel André Balp i que se centra en el grup de percussió infantil de Guixanet.

El dijous 20 d’abril (19 h), l’Arxiu Comarcal de l’Urgell acollirà la presentació del nou número d’URTX. Revista d’Humanitats de l’Urgell, a càrrec de Josep Gallart, arqueòleg del Grup de Recerques La Femosa. Al volum número 37 de la publicació que impulsen el Museu Tàrrega Urgell i l’Arxiu Comarcal hi veuran la llum un dossier sobre els visigots a la nostra comarca i un altre dedicat a l’època del bandolerisme en aquestes contrades.

El cicle es clourà el dijous 27 d’abril (18 h, al Casal Cívic), amb una sessió de micro obert de poesia en la qual la ciutadania podrà recitar els seus propis poemes o els que vulgui.

Durant el cap de setmana de Sant Jordi, Tàrrega també acollirà la vuitena edició de Lo Closcamoll – Festival de Música Familiar de Ponent, i la Festa de l’Arbre. Així, durant tot el dissabte 22 d’abril, l’escola Àngel Guimerà s’omplirà de música i activitats adreçades als més petits i les seves famílies. Mentre que el diumenge 23 d’abril, el Parc de Sant Eloi acollirà una nova edició de la festa organitzada per l’entitat gestora del parc, que enguany convida els assistents a plantar un roser en aquest espai natural urbà (per a reserves contactar amb Flors Àngels, Flors Català o Flors Urgell del 17 al 22 d’abril. Preu: 8 euros). La celebració de primavera dels masovers del Parc de Sant Eloi es completarà amb una visita a les noves baranes de forja de la Creu dels Escolapis i la vorera de l’entorn de l’ermita, així com a un esmorzar popular.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.