Tàrrega dedicarà l’actual carrer d’Alfons XII a la memòria de l’activista cultural i locutora Pilarín Minguell Pont

Modificació per potenciar la igualtat de gènere en el nomenclàtor urbà • El consistori també atén així una petició d’Òmnium Cultural per eliminar qualsevol referència a la monarquia borbònica • Proposta d’acord que preveu aprovar el Ple dijous vinent

El Ple de l’Ajuntament de Tàrrega preveu aprovar en la sessió ordinària de dijous vinent una modificació en el nomenclàtor de carrers de la ciutat: el carrer d’Alfons XII, situat al barri de Fàtima, passarà a perpetuar la memòria de l’activista cultural i locutora targarina Pilarín Minguell Pont (1926 – 2020). D’aquesta forma, la capital de l’Urgell vol contribuir a pal·liar la desigualtat de gènere existent en el seu nomenclàtor de carrers i equipaments públics. Al mateix temps, el consistori també atén així una petició d’Òmnium Cultural per eliminar qualsevol referència de la monarquia borbònica als Països Catalans. Val a dir que l’esmentada entitat va consultar prèviament el veïnat del carrer d’Alfons XII sobre el canvi de nom i que la seva resposta fou positiva en aquest sentit. Així mateix, també es pronuncià a favor de dedicar el carrer a una dona relacionada amb la recuperació de la memòria democràtica de la ciutat.

Pilarín Minguell Pont ha deixat una profunda empremta a la seva ciutat natal, un record que ara es consolidarà dedicant-li un carrer. Fou la primera veu femenina de Ràdio Tàrrega (va posar locució a l’emissió inaugural l’any 1954 junt amb Ramon Puiggené); destacada impulsora i actriu en entitats com l’Agrupació Artística Thespis, Teatre de Càmera o l’Orfeó Lleidatà (al costat de la seva parella, l’escriptor Josep Maria Madern); i pionera del bàsquet femení vencent barreres socials en ple franquisme (fet documentat en una exposició a l’Arxiu Comarcal de l’Urgell l’any 2019).

La seva prolífica vida professional en els camps de la radiodifusió i la interpretació continuaren a París a partir de l’any 1957, quan emigrà a França. Participà a l’Escola del Teatre Nacional i excel·lí com a locutora de ràdio de la RTF (la seva veu fou escoltada a Espanya, tota l’Amèrica Llatina i per l’emigració espanyola de bona part d’Europa) fins que tornà a Catalunya després del franquisme. La Regidoria d’Igualtat de Tàrrega li dedicà l’any 2017 una de les biografies de la col·lecció “On són les dones targarines”, la qual divulga la tasca de dones rellevants del municipi durant el segle XX sota un format de conte infantil.

S’ha de recordar que actualment només el 7% dels carrers de Tàrrega porten el nom d’un personatge històric femení (els carrers amb nom d’un personatge històric masculí suposen el 23%). Tal i com posa de relleu el canvi de nom que s’acordarà dijous, Tàrrega treballa per corregir la desigualtat de gènere en el nomenclàtor no només de carrers sinó també dels seus equipaments. En aquest sentit, des de l’any passat la Biblioteca de Tàrrega duu el nom de les germanes Rosina (1921-2010) i Maria Teresa Pera Güell (1924-2012), conegudes llibreteres de la localitat.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.