Tàrrega diu no a la violència masclista

Emotiu acte en record de les 972 dones assassinades a l’Estat des del 2003 a mans de les seves parelles o ex-parelles · Sensibilització vers aquesta xacra social, dins la campanya “Digues Prou, No Estàs Sola”

Tàrrega ha expressat avui diumenge el seu clam unànime contra la terrible xacra social de la violència masclista. Ha estat en el marc del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones i dins la campanya municipal “Digues prou, no estàs sola”, la qual dedica esforços a sensibilitzar la societat contra aquest atemptat als drets humans. Així, la capital de l’Urgell ha recordat i homenatjat les 972 dones assassinades a l’Estat espanyol des del 2003 a mans de les seves parelles o ex-parelles. L’acte central ha estat la lectura del Manifest Institucional Unitari del 25-N amb la participació de les entitats de dones del municipi; Mossos d’Esquadra; membres del consistori targarí; i l’alcaldessa i presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló. “Estem més decidides que mai a superar el patriarcat, a que el poder sigui en mans de les dones a mans iguals i a no tenir por. Perquè no volem més violència contra les dones”, han expressat a viva veu.

 

L’acte, convocat a la plaça del Carme, ha culminat amb una enlairada de globus en memòria de les víctimes de la violència masclista i un concert de la Coral Infantil del Col·legi Sant Josep. Prèviament, s’ha fet una lectura dels 972 noms de les dones assassinades (i dels fills i filles). Durant el matí, a més, s’ha instal·lat una gàbia amb els noms de les víctimes. La intenció és que les persones hi entressin dins sentint l’angoixa i la por que suposa viure en una relació on l’home exerceix la violència sobre la dona. L’estructura té una entrada i una sortida, com a símbol que es pot sortir d’aquestes relacions abusives. Els actes han estat coorganitzats per l’Associació Dones Arrel i la Regidoria de Polítiques d’Igualtat amb el suport de la Diputació de Lleida i la col·laboració d’APADOC, Fòrum Femení d’Opinió, Dones Verge del Pedregal, Agrupament Escolta i Guia Sant Jordi – Roger de Llúria i Agrat.

 

La campanya “Digues prou, no estàs sola” 2018 també es basa en cartells de gran format (un per cada any des del 2003) i un vídeo on es recorden les dones assassinades; i l’edició d’un fulletó sobre el terme “feminicidi”, o sigui, l’assassinat d’una dona pel fet de ser dona. El material ha estat realitzat per un grup de treball que integra l’Ajuntament de Tàrrega (Polítiques d’Igualtat, Policia Local), Associació Alba, Càritas Parroquial de Tàrrega, CCOO Terres de Lleida, Creu Roja Urgell, Institut Català de la Salut – CAP Tàrrega, Fundació Tutelar Terres de Lleida, Mossos d’Esquadra i Subdelegació del Govern a Lleida (Unitat contra la violència sobre la dona).

 

Més activitats per eradicar la violència masclista

Els dies posteriors al 25N es desenvoluparan a Tàrrega més activitats de la campanya “Digues Prou, No Estàs Sola” 2018. Així, els dies 26, 27 i 28 de novembre s’impartirà un taller de defensa personal Krav Maga per a dones a càrrec d’Aitor Cano. El Krav Maga és un sistema fàcil i efectiu per repel·lir les agressions físiques. Després, el dissabte 1 de desembre s’oferirà el taller d’autoconeixement “Valora el que ets” a càrrec de la Fundación Ana Bella. Serà un espai d’aprenentatge que dotarà les participants d’eines d’empoderament femení. Les arts escèniques també formen part del cicle de propostes. El divendres 14 de desembre es representarà la peça teatral titulada “Tancada”, un diàleg en què Carles Cabrera i Marta Díaz donen vida a un pare i una filla. Ell, fora de casa, és una persona exemplar. A casa és un masclista i un abusador. Amb aquesta peça es vol fer visible una xacra sovint amagada: els abusos sexuals comesos en el si de la família. La funció (9 vespre, Antic Escorxador) tindrà taquilla inversa.

 

El cinema serà un altre dels vehicles d’expressió. Amb suport de Circuit Urgellenc, es projectarà a Cinemes Majèstic el film “Ana de día” d’Andrea Jaurrieta. Les dates de les sessions s’anunciaran properament. La pel·lícula és un al·legat a favor de l’empoderament de les dones a través d’un joc de miralls i identitats femenines. En l’apartat d’exposicions, el CAP de Tàrrega mostra fins al 2 de desembre una sèrie de plafons amb missatges de sensibilització contra la violència masclista. Paral·lelament, la Biblioteca Comarcal de Tàrrega exhibeix al públic la col·lecció de baralles de cartes realitzades per l’artista Edu Barbero en què es condemna el maltractament a les dones.

 

Consulteu aquí els actes de la campanya “Digues Prou, No Estàs Sola” 2018

 

Consulteu aquí el fulletó editat sobre el feminicidi

 

Visioneu aquí el vídeo de la campanya 2018

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.