Tàrrega entrega aquest dissabte els Premis Culturàlia

Atorgats pel Centre Cultural de Tàrrega i la Regidoria de Cultura, els guardons distingiran la Fundació Manuel de Pedrolo, l’escriptor Sergi Pàmies, el guionista Jordi Serra, el músic Eduard Boleda i l’activista cultural Miquel Torres · Acte obert al públic al Teatre Ateneu, a 3/4 de 9 del vespre

Tàrrega celebrarà aquest dissabte 24 de novembre la gala dels Premis Culturàlia 2018, atorgats al mèrit social i cultural que assoleixen enguany la seva 21a edició. Concedits pel Centre Cultural de Tàrrega i l’Ajuntament de Tàrrega, els guardons es lliuraran en un acte obert al públic, a 3/4 de 9 del vespre, al Teatre Ateneu. El Premi Culturàlia en la categoria d’entitat reconeixerà la tasca de la Fundació Manuel de Pedrolo per divulgar la figura i l’obra de l’escriptor de L’Aranyó. L’homenatge coincideix amb l’Any Pedrolo, amb què es commemora el centenari del naixement de l’autor, de forts vincles amb Tàrrega. La filla del literat i presidenta de l’entitat, Adelais de Pedrolo, recollirà el guardó.

 

Els Culturàlia 2018 també reconeixeran l’escriptor Sergi Pàmies per la seva significativa producció literària. Pàmies rebrà el guardó en la categoria intercomarcal tot evocant les arrels lleidatanes de la seva mare, Teresa Pàmies. Altres distincions es lliuraran a Jordi Serra, guionista i director de programes a Televisió de Catalunya – actualment és el cap del Canal 33- (premi al targarí fora vila); Eduard Boleda, músic i docent de la vila de Verdú (premi a l’artista); i Miquel Torres, activista cultural i president del Grup de Recerques de les Terres de Ponent (premi comarcal).

 

El jurat el formen representants del Centre Cultural de Tàrrega, l’Ajuntament de Tàrrega, el Consell Comarcal de l’Urgell i la Cambra de Comerç i Indústria de Tàrrega. La figura que simbolitza els premis és realitzada en bronze per l’artista de forja Josep Castellana. La gala inclourà la projecció d’audiovisuals posant de relleu el treball dels guardonats i l’actuació del pianista Antoni Tolmos. Com en els darrers anys, l’escenografia serà obra del targarí Llorenç Corbella. La gala serà presentada per Albert Obach i Marina Casteràs. Els Premis Culturàlia 2018 foren anunciats el passat 3 d’octubre per part de Rosa Maria Perelló, alcaldessa de Tàrrega; Salvador Bonjoch, president del Consell Comarcal de l’Urgell; Raül Palacios, regidor de Cultura; Pep Vall, president del Centre Cultural de Tàrrega; i Antoni Palou, director dels Premis Culturàlia. En l’acte es posà de relleu l’aliança entre institucions per a retre tribut a la gent que treballa en favor del territori i la societat.

 

Premi a l’entitat: FUNDACIÓ MANUEL DE PEDROLO De titularitat privada, té com a objectiu recuperar la memòria de la figura, l’obra i el pensament de l’escriptor Manuel de Pedrolo (L’Aranyó, 1918 – Barcelona, 1990). A més, presta atenció a la difusió, defensa i normalització de la llengua i la cultura catalanes. Amb seu a Tàrrega, l’entitat es funda el 2005 coincidint amb els 15 anys de la mort de l’escriptor. La presidenta és Adelais de Pedrolo, filla de l’escriptor. Enguany se celebra l’Any Pedrolo commemorant el centenari del seu naixement.

Premi intercomarcal: SERGI PÀMIES I LÓPEZ (París, 1960) Escriptor, periodista, traductor i crític. La seva mare, la també escriptora Teresa Pàmies, era filla de Balaguer. Inicia la carrera literària amb les recopilacions de narrativa curta “T’hauria de caure la cara de vergonya” (1986) i “Infecció” (1987). Amb la novel·la “L’instint” (1992) guanya el premi Prudenci Bertrana. Conrea amb èxit la narrativa breu com és el cas de la darrera i lloada “L’art de portar gavardina” (2018).

Premi al targarí fora vila: JORDI SERRA I LLENA (Tàrrega, 1957) Guionista, productor i director de programes de Televisió de Catalunya (TVC). També fou guionista de vídeos de l’Expo 92 i dels JJOO de Barcelona. Ha impulsat formats d’innovació als canals de TVC com “La Festa dels Súpers”, “Sputnik-TV” o “Info K” a més de la plataforma 3XL.net. Des del 2016 és el cap del Canal 33. Fill d’una arrelada família local. El seu pare, Josep Serra i Teixidó, fou director del setmanari Nova Tàrrega.

Premi a l’artista: EDUARD BOLEDA I FARRÉ (Verdú, 1966) Músic, professor de viola i membre de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, a més de grups de cambra com el Trio Florestan, Quartet Prysma o 3.4. Al 2012 estrenà l’espectacle pedagògic “Up a Up”. També és l’”ànima mater” del Cicle de Concerts a Cal Prim de Verdú. Cal destacar a més la seva afició a treballar amb el fang, que va tenir els seus inicis a Verdú l’any 1996.

Premi comarcal: MIQUEL TORRES I BENET (Sant Martí de Maldà, 1963) Coordinador i president del Grup de Recerques de les Terres de Ponent. Pagès de professió, des de ben jove es va interessar per l’arqueologia i la història, i ha dedicat bona part de la seva vida a la investigació de restes arqueològiques. Col·labora amb museus comarcals i administracions públiques donant suport a les tasques arqueològiques. La Vall del Corb és un dels seus referents.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.