Tàrrega inaugura la Casa d’Avraham Xalom, exponent museïtzat sobre la vida a l’antic call jueu

La capital de l’Urgell obre al públic l’edifici restaurat on residí l’eminent metge i filòsof jueu targarí

Tàrrega ha obert les portes aquest cap de setmana de la Casa d’Avraham Xalom, que s’ha recuperat per explicar el passat jueu de la vila medieval de la ciutat. Es tracta d’un edifici situat al nucli antic que conserva bona part de la seva estructura medieval, fet que el converteix en un testimoni únic de com podia ser una casa del call els segles XIV i XV. Amb aquest nou equipament cultural la capital de l’Urgell es consolida com un dels centres divulgadors sobre el judaisme català i suma una peça clau per interpretar el seu passat jueu, La casa d’Avraham Xalom s’integra dins el discurs museogràfic ‘Tragèdia al Call-Tàrrega 1348’.
El carrer Estudi és considerat el cor del call i on vivia la major part de la comunitat jueva de Tàrrega. En aquesta ubicació de la ciutat també s’hi trobava el forn dels jueus, i el conjunt sinagogal.
Amb l’obertura de portes de la casa d’Avraham Xalom el barri antic de la ciutat també guanya un valor afegit segons l’alcaldessa Alba Pijuan
La casa del prestigiós metge i filòsof targarí s’ha inaugurat un cop finalitzat el projecte de consolidació estructural, adequació interior i museïtzació de l’edifici, que ha comptat amb un pressupost de poc més de  100.000 euros, cofinançats per la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Tàrrega amb fons FEDER.

Informa: Miquel Àngel Daviu Llovera

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.