Tàrrega lliura els Premis Culturàlia 2018 en reconeixement a la tasca de persones i entitats del territori

Atorgats pel Centre Cultural de Tàrrega i el consistori, els guardons es consoliden com a referent · Enguany s’han distingit la Fundació Manuel de Pedrolo, l’escriptor Sergi Pàmies, el guionista Jordi Serra, el músic Eduard Boleda i l’activista cultural Miquel Torres

Tàrrega celebrà la nit del passat dissabte el lliurament dels Premis Culturàlia 2018, guardons atorgats al mèrit social i cultural que han assolit enguany la seva 21a edició. Convocat pel Centre Cultural de Tàrrega i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Tàrrega, l’acte s’ha consolidat com un referent a l’hora de reconèixer la tasca cultural d’entitats i persones. L’alcaldessa de Tàrrega i presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, va presidir la vetllada lloant la contribució dels guardonats “per fer créixer i donar singularitat a la cultura del territori”. En el seu discurs també subratllà el fet que l’Ajuntament de Tàrrega dona ple suport a la creació artística i cultural. Per la seva part, el director dels Premis Culturàlia, Antoni Palou, posà de relleu la fermesa amb què els homenatjats treballen per una societat millor.

 

El Culturàlia en la categoria d’entitat recaigué en la Fundació Manuel de Pedrolo. La filla del literat i presidenta de l’entitat, Adelais de Pedrolo, recollí el guardó i evocà el pensament intel·lectual de l’escriptor en favor de la llibertat i la veu del poble català. L’homenatge ha coincidit amb l’Any Pedrolo, que commemora el centenari del naixement de l’autor, de forts vincles amb Tàrrega. El Culturàlia en la categoria intercomarcal fou concedit a Sergi Pàmies. El popular escriptor pronuncià un discurs d’agraïment ple de sentit de l’humor en què no faltà un emotiu record vers la seva mare Teresa, que era de Balaguer. Jordi Serra, guionista i director de programes a Televisió de Catalunya – actualment és el cap del Canal 33- va rebre el premi al targarí fora vila. Serra rememorà com gràcies a la seva família entrà en contacte amb el periodisme i l’escriptura.

 

El Culturàlia a l’artista fou lliurat a Eduard Boleda, músic i docent de Verdú, i un dels grans intèrprets de la viola. Boleda comparegué dalt l’escenari amb aquest instrument i interpretà “El Cant dels Ocells” de Pau Casals, un dels moments més emblemàtics de la nit. L’activista cultural Miquel Torres, d’altra banda, fou mereixedor del Culturàlia comarcal per la seva tasca al capdavant del Grup de Recerques de les Terres de Ponent i com un dels principals investigadors sobre la Vall del Corb. El Teatre Ateneu, ple de públic, va acollir una gala amena que comptà amb l’actuació del pianista Antoni Tolmos; un recital de poemes de Pedrolo per part de Montse Rubinat; l’escenografia de Llorenç Corbella; la projecció de vídeos desgranant la trajectòria dels premiats; i la conducció àgil dels joves Albert Obach i Marina Casteràs.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.