Tàrrega commemorarà el Dia Internacional del Poble Gitano amb diferents activtats

Iniciativa de la Regidoria de Cultura que inclou un concert de rumba amb Miliu Calabuch i Diego Cortés, una exposició sobre el genocidi gitano sota el nazisme o una sessió infantil de conta-contes

El regidor de Cultura, Carlos Vílchez; la directora de la Biblioteca Germanes Güell, Emma Novell; i Enrique Santiago Pubill, representant de la comunitat gitana de Tàrrega
Firma: Ajuntament de Tàrrega

L’Ajuntament de Tàrrega commemora per segon any consecutiu el Dia Internacional del Poble Gitano, que es rememora cada 8 d’abril. El consistori de la capital de l’Urgell referma així el seu compromís en favor de la tolerància i en contra de la discriminació, el racisme i l’anomenat “antigitanisme”. La Regidoria de Cultura ha bastit durant el present mes d’abril una programació que inclou activitats per a tots els públics. “Volem difondre les aportacions del poble gitano a la cultura del nostre país i combatre prejudicis i estereotips, sempre injustos i infundats, i ho fem amb activitats comunitàries com un conta-contes o un concert però també amb divulgació històrica”, afirma el regidor de Cultura, Carlos Vílchez.

Exposicions a la Biblioteca Germanes Güell

En aquest sentit, la Biblioteca Germanes Güell acull dues exposicions per tal de promoure la història i la cultura gitana. D’una banda, s’hi pot visitar la mostra ‘Porrajmos, el genocidi nazi del poble gitano’, que relata com la població gitana fou exterminada de manera sistemàtica quan Adolf Hitler governava a Alemanya. Tot i que molts documents sobre aquest genocidi es destruïren després de la Segona Guerra Mundial, avui es disposa de prou informació com per confirmar que, després del poble jueu, els gitanos foren, numèricament, el segon col·lectiu més castigat pels nazis. L’exposició ha estat cedida per la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya. En paral·lel, la Biblioteca també exhibeix una mostra temàtica bibliogràfica sobre el poble gitano. Ambdues exposicions es podran visitar fins al 29 d’abril.

L’Hora del Conte per als infants

Un altre acte de la programació arribarà el proper dimecres 12 d’abril (18h, Biblioteca Germanes Güell) amb una sessió especial de L’Hora del Conte amb la comunitat gitana com a protagonista. El músic Sam Mosquetó, director de l’Ecomuseu Urbà Gitano de Barcelona, narrarà als infants les peripècies de la “Rumberta, la pingüina gitana viatgera”. L’activitat és gratuïta amb reserva prèvia al telèfon 973 500 428.

Concert de rumba a la plaça de Sant Antoni

El programa per commemorar el Dia Internacional del Poble Gitano a Tàrrega es completarà amb el concert gratuït que oferiran el divendres 14 d’abril (21h, plaça de Sant Antoni) els guitarristes Miliu Calabuch, hereu artístic i nebot de Pere Pubill Calaf ‘Peret’, i Diego Cortés, conegut per haver actuat amb Albert Pla o Kejaleo. El concert, també inclòs dins el cicle Tàrrega Sona 2023, esdevindrà un tribut i una reivindicació vers la rumba, un gènere musical genuïnament català i popular, i molt arrelat a Tàrrega gràcies als Pubill, Carlitos Miñarro o La Terrasseta de Preixens.

Recordem que a la sessió del Ple de l’Ajuntament de Tàrrega celebrada l’abril del 2022, tots els grups van expressar el suport unànime a l’adhesió del municipi vers el Dia Internacional del Poble Gitano. Així mateix, la capital de l’Urgell va aprovar de penjar la bandera romaní cada 8 d’abril al balcó de la Casa Consistorial.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.