Tàrrega posa de relleu el seu passat jueu en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni 2022

Les activitats arrenquen dijous 6 d’octubre amb una conferència sobre el procés de recuperació de la Casa d’Avraham Xalom

L’Ajuntament de Tàrrega se suma els dies 6, 7, 8 i 9 d’octubre a la celebració de les Jornades Europees del Patrimoni (JEP) i convoca portes obertes als seus equipaments museístics. Destaca la conferència sobre la restauració de la Casa d’Avraham Xalom, edifici d’origen medieval que s’ha restaurat com a testimoni de la vida a l’antic call jueu. La proposta obrirà el programa el dijous 6 d’octubre, a 2/4 de 8 del vespre, sota el títol de “La recuperació de la Casa d’Avraham Xalom i les excavacions arqueològiques en el seu subsòl”. El director tècnic del Museu, Oriol Saula, i els arqueòlegs Joel Minguell i Elna Clua desgranaran els detalls dels treballs que han permès museïtzar l’immoble del carrer de l’Estudi on residí el metge i filòsof jueu Avraham Xalom. La xerrada tindrà lloc al Museu Tàrrega Urgell i es completarà amb una visita al nou equipament cultural que consolida la capital de l’Urgell com un dels centres divulgadors sobre el judaisme català.

La Casa d’Avraham Xalom, que esdevé una peça clau per interpretar el llegat jueu del territori, també es podrà visitar el dissabte 8 i el diumenge 9 de 12 a 2 del migdia. Altres espais que oferiran portes obertes són el Pou de Gel, vestigi documentat des del segle XVII i un dels equipaments d’aquestes característiques més antics de la comarca, i el Museu Tàrrega Urgell, que acull la sala permanent  “Tragèdia al Call – Tàrrega 1348” (on es proposa un viatge en el temps cap al passat medieval de la vila i el llegat de la comunitat jueva) i que romandrà obert en el seu horari habitual. Completa el programa organitzat pel Museu Tàrrega Urgell en motiu de les JEP 2022 la visita guiada pel call targarí prevista diumenge 9 d’octubre a 2/4 d’11 del matí. Un recorregut que proposa retornar a l’edat mitjana tot recorrent les sales del Museu, els carrers del casc antic de la capital de l’Urgell i la Casa d’Avraham Xalom. Totes les activitats són gratuïtes.

Patrimoni sostenible

D’aquesta manera Tàrrega se suma un any més a les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que des del 1991 se celebra ininterrompudament a Catalunya. Enguany, les Jornades se celebren sota el lema “Patrimoni i sostenibilitat” i conviden a reflexionar sobre la protecció del nostre patrimoni (material, immaterial i natural) i a explorar l’ús dels recursos en relació amb la seva preservació, en un context marcat pel canvi climàtic. Les JEP compten amb la col·laboració de la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, l’Institut Ramon Muntaner i l’Associació Capital de la Cultura Catalana.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.