Tàrrega posa en marxa els seus primers pressupostos participatius, en què la ciutadania decidirà com invertir 100.000 euros

Els veïns poden fer arribar les seves propostes fins al 21 de desembre mitjançant el web www.decidimtarrega.cat i en bústies instal·lades en quatre punts de la ciutat · El procés constarà de tres fases posteriors fins a una votació de propostes finalistes

L’Ajuntament de Tàrrega ha posat en marxa el seu primer procés de pressupostos participatius. Fins al 21 de desembre és obert el termini perquè la ciutadania proposi com invertir una part dels comptes municipals del proper exercici 2019. En concret, s’ha fixat una partida de 100.000 euros del capítol d’inversions el destí de la qual es decidirà a partir de les propostes formulades pels veïns. L’inici del procés participatiu s’ha oficialitzat amb un acte informatiu celebrat a la Casa Consistorial en què s’han detallat les diferents fases del projecte. L’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, ha manifestat que la iniciativa constitueix ”un exercici democràtic que aposta per una major implicació de la ciutadania en la presa de decisions” a la vegada que ha animat a participar-hi. La primera edil ha avalat també la metodologia aplicada, la qual ja s’ha desenvolupat amb èxit en altres municipis.

La ciutadania ja pot fer arribar les seves propostes fins al 21 de desembre de forma presencial o telemàtica. Així s’han habilitat bústies a l’Ajuntament de Tàrrega, el Centre d’Entitats, la Biblioteca i el Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega. El consistori ha efectuat el repartiment porta a porta d’un fulletó informatiu que inclou la butlleta per dipositar a les bústies. Al mateix temps ja és operatiu el web www.decidimtarrega.cat per formular les propostes on-line. Aquestes propostes, com s’explica en els diversos suports informatius, han de ser considerades una inversió. Es tractaria, per exemple, de la construcció d’un equipament, la millora de l’espai públic, l’adquisició de mobiliari o la creació d’un web o aplicació. Una vegada finalitzat el termini de recepció de propostes, el procés continuarà amb tres fases posteriors.

Validació tècnica de les propostes recollides. Els serveis tècnics municipals valoraran i quantificaran les butlletes recollides tan presencial com electrònicament. Se’n farà una selecció atenent a requisits tècnics i econòmics. Es comprovarà que les propostes siguin de competència municipal; que no contradiguin els plans aprovats; que siguin realitzables tècnicament i viables econòmicament; que respectin el marc jurídic i legal; i que puguin ser considerades una inversió.

Celebració del Fòrum Ciutadà de Priorització. Posteriorment es convocarà un fòrum ciutadà, obert a tothom, en què es debatran i prioritzaran les propostes que hagin estat validades. Els assistents hauran de seleccionar un nombre determinat de projectes que se sotmetran finalment a votació popular. La data del fòrum es comunicarà oportunament.

Votació final de les propostes. El procés culminarà posant a votació popular les propostes finalistes. Serà una votació telemàtica en què podran participar totes les persones majors de 16 anys i empadronades a Tàrrega. Una eina electrònica farà el recompte dels vots.

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.