Tàrrega se submergeix en l’univers creatiu de Viladot amb el 8è Embarrat

El festival de creació contemporània s’ha instal•lat a Cal Trepat fins al 5 de juny amb creadors emergents que ofereixen actuacions, conferències i concerts

El Museu Trepat de Tàrrega acull fins al 5 de juny la vuitena edició de l’Embarrat – Festival de Creació Contemporània, que enguany honora Guillem Viladot coincidint amb el centenari del seu naixement. Ho fa exhibint projectes artístics contemporanis agrupats en dues mostres col·lectives, Pardal Lo i La incomunicació, inspirades en l’obra del polifacètic artista agramuntí. És la primera vegada que l’Embarrat dedica el seu programa a homenatjar un autor, en aquest cas “un creador que transgredia el llenguatge i capgirava el gènere de la poesia, un esperit lliure que cal reivindicar”, ha explicat Jesús Vilamajó, director del festival. En aquest sentit, el comissari convidat és Pau Minguet, director de Lo Pardal – Fundació Guillem Viladot d’Agramunt.

La primera jornada de l’Embarrat 2022, celebrada divendres, va oferir un recorregut pels diferents treballs exposats a les naus de l’antiga fàbrica Cal Trepat. Hi va participar també l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú, que va subratllar la figura de Viladot com a “un dels exponents de l’inconformisme i la revolució en el camp de la cultura”. La primera edil també va posar en valor el caràcter de l’Embarrat com a “plataforma de promoció per a joves artistes novells i estudiants d’art”. Durant el present cap de setmana, les obres exposades conviuran a les naus del Museu Trepat amb ‘performances’, concerts i conferències. Posteriorment, la programació s’expandeix i algunes de les propostes artístiques viatjaran fins a la tardor a altres espais.

Plataforma d’impuls per a artistes emergents i estudiants d’art

L’exposició col·lectiva La incomunicació està conformada per 8 artistes emergents seleccionats a través d’aquesta convocatòria artística prèvia, que va rebre 170 propostes provinents d’una dotzena de països. La mostra dels seus projectes està ubicada a la Nau 18 de Cal Trepat. En paral·lel, l’exposició Pardal Lo està situada a les Naus 1-3, envoltant l’antiga foneria, i altres espais de la fàbrica. Està conformada per 5 projectes que inclouen peces artístiques i accions en el programa. Tots els treballs estan dissenyats especialment per aquesta edició de l’Embarrat, amb continguts inspirats en l’obra de Viladot.

Exposicions, conferències, concerts i accions espontànies

Avui dissabte 28 de maig, les activitats inclouen un concert d’Edu Escaño i els Homínids Dispersos; la performance New(a)Days de Park Keito, un espectacle híbrid amb visuals, dansa i música en directe; un recital poètic de Nicomedes Mendes; i una nit de música amb el sintetitzador de Bofirax. Demà diumenge continuaran les visites a les exposicions a partir de les 11 del matí i també és previst un recital de Cuartito de Poesía. L’Embarrat 2022 es clourà el diumenge 5 de juny amb una acció artística participativa d’Anna Dot i Irena Visa. En aquesta edició, a més, es recupera el servei de bar i foodtrucks. En paral·lel, el Petit Embarrat ofereix activitats per als més petits.

Programació expandida. Embarrat tot l’any

Per primer cop, l’Embarrat s’expandeix en el temps amb diverses accions que tindran lloc entre el juliol i el novembre. Amb la intenció de fer arribar l’art contemporani a un major volum de públic, les exposicions viatjaran a altres punts del territori i s’impartiran tallers artístics. L’exposició Pardal Lo, produïda per l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, es traslladarà a la Sala Gòtica d’aquesta institució lleidatana durant juliol i agost. De setembre a novembre, es podrà visitar a Lo Pardal, Fundació Guillem Viladot d’Agramunt.

Durant el setembre, el programa expandit inclou dues activitats: una experiència artística amb persones amb discapacitat intel·lectual de l’Associació Alba de Tàrrega i el centre Espígol de Cervera on participaran una cinquantena de persones dels centres i artistes locals; i un taller d’escriptura expandida a càrrec de l’escriptora Núria Bendicho. Paral·lelament, durant setembre i octubre, l’activitat continuarà activa amb més mostres expositives, com una selecció dels treballs realitzats durant el taller d’escriptura expandida. Mentre que en espais públics de carrer, a Tàrrega i Verdú, i al Museu Trepat hi haurà una mostra de les obres d’art que han realitzat els participants de l’Associació Alba i Centre Espígol de Cervera al taller de creació artística.

L’Embarrat està organitzat per l’Ajuntament de Tàrrega, el Museu Fabrica J. Trepat de Tàrrega i la Regidoria de Cultura i compta amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) de la Diputació́ de Lleida, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal de l’Urgell, Lo Pardal – Fundació Guillem Viladot d’Agramunt i el Centre d’Art La Panera de Lleida.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.