Tàrrega se suma amb diverses activitats a les XIX Jornades Europees de la Cultura Jueva a Catalunya el diumenge 2 de setembre  

 

IMATGE D'ARXIU · Espai del Museu Comarcal de l'Urgell dedicat al passat medieval jueu de la vilaDivulgació del patrimoni jueu de la vila medieval amb visites guiades al Museu Comarcal de l’Urgell i a racons inèdits del call, al nucli antic, a més de la lectura de poemes de Moixé Natan

Tàrrega se sumarà a la celebració de les XIX Jornades Europees de la Cultura Jueva a Catalunya, enguany centrades en la tradició oral. La capital de l’Urgell esdevindrà així una de les set localitats catalanes que aquest diumenge 2 de setembre rememoraran amb diverses activitats el seu passat jueu. El Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega oferirà a 2/4 d’11 del matí una visita guiada a l’espai permanent “Tragèdia al Call – Tàrrega 1348”, el qual exposa el llegat històric de la comunitat hebrea que residí a la vila medieval a més de significatives obres d’art de l’època. L’activitat, que ja es desenvolupa habitualment el primer diumenge de cada mes, afegirà un recorregut guiat pel call de Tàrrega, al nucli antic. A més, el públic podrà accedir excepcionalment a baixos i soterranis d’edificis que alberguen estructures i vestigis de l’època medieval.

 

Lectura de versos de Moixé Natan i portes obertes durant tot el dia

L’itinerari s’arrodonirà amb la lectura de versos del poeta jueu targarí Moixé Natan a càrrec de l’escriptor Xavier García. D’altra banda, el museu targarí oferirà el mateix diumenge una jornada de portes obertes a l’exposició “Tragèdia al Call – Tàrrega 1348” de 10 del matí a 2 del migdia i de 7 de la tarda a 9 del vespre, sense reserva prèvia. Totes aquestes activitats són gratuïtes. Les XIX Jornades Europees de la Cultura Jueva a Catalunya són una iniciativa de l’Associació Europea per a la Preservació i Promoció de la Cultura i el Patrimoni Jueu (AEPJ). L’entitat vol apropar els llocs jueus al públic en general i de mica en mica amplia el seu radi d’acció arreu d’Europa. Tàrrega s’hi suma per primera vegada. Les altres localitats catalanes que enguany també hi participen són Barcelona, Besalú, Castelló d’Empúries, Girona, Lleida i Vilajuïga.

 

Tàrrega, focus d’estudi del judaisme

Tàrrega fa així un altre pas endavant per posicionar-se com un dels focus d’estudi del judaisme a Europa. Els vestigis preservats a la sala “Tragèdia al Call – Tàrrega 1348” constitueixen un valuós testimoni de la vida dels jueus a l’Edat Mitjana. Els objectes exposats provenen en la seva majoria de la necròpolis hebrea de Tàrrega, Les Roquetes. El context museístic inclou escultures de gran valor com cinc dels dotze apòstols de l’antiga església romànico-gòtica o la creu de terme restaurada. Tàrrega també ha senyalitzat amb plafons informatius diferents punts del seu call jueu. Recentment, a més, s’ha publicat la novel·la “Una aventura al call de Tàrrega” de Gemma Peris i Maria Alba Minguell, la qual divulga de forma amena entre els joves el coneixement sobre el passat jueu de la localitat.

 

 

Diumenge 2 de setembre

 

  • Visita guiada: Museu Comarcal de l’Urgell i call de Tàrrega: de 10:30 a 12:30h

Gratuït · Es recomana inscripció prèvia a: info@museutarrega.cat · 973 312 960

 

  • Portes obertes a l’exposició “Tragèdia al call – Tàrrega 1348” (Museu Comarcal de l’Urgell) de 10 a 14h i de 19 a 21h

Gratuït · No cal inscripció prèvia

 

Web del Museu Comarcal de l’Urgell – Tàrrega

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.