Un tractat medieval únic al món sobre l’arribada de la pesta s’exposa a Tàrrega

Un tractat medieval únic al món sobre l’arribada de la pesta s’exposa a Tàrrega. És del segle 14 i també un dels primers textos sobre medicina escrits en català. El seu autor Jaume d’Agramunt va voler escriure’l en aquesta llengua per a difondre les precaucions entre tota la població. De poc va servir perquè la pesta negra va acabar amb moltes vides i fins i tot amb la del mateix autor.

Regiment de Preservació de Pestil·lència és un tractat medieval sobre la pesta  que es va escriure el 1348. Aquest exemplar del segle XIV es l’únic que es conserva i durant sis mesos es podrà veure al Museu Comarcal de l’Urgell. És tracta d’un text únic al món sobre la pesta  i és considerat un dels primers textos de medicina escrits en català. El seu autor Jaume d’Agramunt era metge i professor de la Universitat de Lleida i va voler escriure el text en llengua romànica per a que arribes a tota la població.

La Parroquia de Verdú propietària del document, l’ha cedit temporalmet a Tàrrega on formarà part de la sala Tragèdia al Call. Tàrrega 1348, l’espai que interpreta l’assalt al barri jueu que també va coincidir amb l’arribada de la pesta.  La xerrada s’emmarca en un cicle de conferències que organitza el Museu Comarcal de l’Urgell sobre aquests fets. L’acte ha finalitzat amb un sopar temàtic als jardins del Museu que han titulat amb el nom “L’últim sopar abans de la peste”.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.